Al wekenlang is het onrustig in Barneveld door de komst van een UMTS mast in de toren van de Gereformeerde Bethel kerk vlak bij mij om de hoek. Bijgaande advertentie in de Barneveldse Krant van zaterdag 27 mei zegt voldoende. Als je op het artikel klikt krijg je een beter leesbare pdf-file. De kerk heeft een contract gesloten met T-Mobile en zich lange tijd onwrikbaar opgesteld maar zoekt inmiddels, geschrokken van alle reacties, naar een mogelijkheid tot contractontbinding. Vanavond is er een voorlichtingsavond in de kerk. De Barnevelders een beetje kennende verwacht ik een grote opkomst. Ik ben vooral benieuwd naar het religieuze/christelijke element van de discussie. In hoeverre voelt deze kerk zich "zijns broeders hoeder"

               

Inmiddels is de voorlichtingsavond achter de rug. met een verloop dat eigenlijk te verwachten viel. Na een korte inleiding door een namens de kerkenraad naar voren geschoven voorzitter liet de heer Huizing van het antennebureau aan de hand van een powerpointpresentatie aan de ruim 300 aanwezigen zien dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken. Een objektief vertrouwenwekkend verhaal over ioniserende en niet-ioniserende stralingen, bij welke omvang deze stralingen schadelijk zouden kunnen zijn en in welke geringe mate ze zijn toegestaan. Voorzover het om objectieve zaken ging was het een ABC-tje. Na een pauze van een half uur brak het vragenuurtje aan. De voorzitter trapte af met het verzoek om allemaal de mobiele telefoon uit te schakelen hetgeen een bulderend gelach veroorzaakte want ineens beseften velen hun ultieme hypocrietheid (hoop ik maar). Alle vragen en opmerkingen over techniek werden opnieuw feilloos door dhr Huizinga beantwoord. Interessanter waren de vragen over ethiek en sociaal gedrag waarvoor de kerkenraad  naar voren werd geroepen door goedgebekte omwonenden want het zgn. aktiecomitee schitterde door afwezigheid op huisarts Mooy na die na enig aandringen voor de microfoon kwam maar niets relevants aan de discussie toevoegde. Dat de kerkenraad met de onstane situatie nauwelijks raad weet werd wel duidelijk. Men gaat alsnog bij T-Mobile proberen onder het contract uit te komen maar wat de consequenties van deze poging kunnen zijn bleek volstrekt onvoorspelbaar. Over de conclusie van de kerkenraad dat zij zelf capabel genoeg is om deze zaak tot een goed einde te brengen waren de meningen op grond van het tot op heden door deze kerkenraad vertoonde optreden verdeeld. Wordt vervolgd.

9 Thoughts on “UMTS in de kerktoren

 1. Bart Van Peer on 13 april 2006 at 13:59 said:

  Je hebt blijkbaar een sportieve dochter als ik dat zo lees. Is Marcel ook van plan wat aan sport te gaan doen ?

 2. Marcel zit op padvinderij en zegt tegen zijn moeder dat hij het leuk vindt en tegen mij dat hij het niet leuk vindt. Hij wil eerst zijn zwemdiploma C gaan halen en dan mogelijk een andere sport gaan doen. Tot zaterdag Bart!

 3. Een echte Dijkstra, verbeten en recht naar het doel. vr.gr.anne

 4. Ton van W on 30 mei 2006 at 07:47 said:

  Waarschijnlijk begint de avond als volgt:

  Welkom iedereen, Zou iedereen zijn GSM uit willen zetten zodat we ongestoord kunnen vergaderen ……….

  Hypocretie ten top !!

 5. Leuk Ton, en dan zeggen de voorstanders van de mast: “Dat hoeft niet want ik heb hier toch geen signaal tot de dag van vandaag”

 6. Goed voorspelt Ton. Tot grote hilariteit van de zaal werd verzocht de mobiele telefoons uit te zetten. Volgens mij ontging de voorzitter waarom er werd gebulderd van het lachen.

 7. altijd moeilijk dit soort discussies hoor…

 8. Hoe was de uitslag? vr.gr.anne

 9. Geen uitslag. De kerkenraad gaat met T-Mobile in de slag zoals je hebt kunnen lezen.

Post Navigation