Onlangs kwam op een training van DoorBrekers de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) ter sprake. De Myers-Briggs Type Indicator is ’s werelds populairste persoonlijkheidsvragenlijst, waarmee je jezelf beter leert kennen. Het instrument is ontwikkeld door Katharine Briggs en Isabel Myers en is gebaseerd op de theorie van Carl G. Jung over psychologische types. De MBTI geeft een indicatie van je gedragsvoorkeur, niet je kennis, vaardigheden of gedrag zelf. Door de combinatie van de vier voorkeuren komt men tot één van de 16 verschillende persoonlijkheidstypes, bijvoorbeeld ESFP.

We kregen het onderzoek vervolgens per email toegestuurd en gisteravond ging ik er eens even voor zitten. Bij de inleiding word je gevraagd zelf in te schatten welk type je bent en na het invullen van 94 vragen kun je zien of je jezelf een beetje kent. Ik vulde van te voren ESTP in en de uitkomst was verbluffend identiek. Kennelijk ken ik mijzelf goed.

ESTP  De Doener

Aardig, zich snel aanpassend en actie gericht. ‘Doeners’ met het vizier op snelle resultaten. Zij leven in het ‘hier en nu’ en zijn risiconemers met een snelle levensstijl. Ongeduldig wanneer hen iets te lang wordt uitgelegd. Uitzonderlijk loyaal ten opzichte van hun gelijken maar hebben gewoonlijk weinig respect voor wetten en regels als die hen in de weg staat om iets gedaan te kunnen krijgen. Kunnen zeer goed met mensen omgaan.

Als je het ook leuk vindt om meer over jezelf te weten kun je de test hier doen. Zodra je de vier letters hebt die je karakter typeren kun je hier zien wat dat betekent. Veel plezier!

(Macro’s inschakelen als dit wordt gevraagd bij opening van de Excelfile. Als het niet wordt gevraagd en je hebt problemen met het beantwoorden van de vragen dan is de instructie:

– Open de excel sheet
– Ga in excel naar Extra –> Macro –> Beveiliging
– Zet de beveiliging van Hoog naar Gemiddeld en vervolgens Ok.

  sluit de file en open hem opnieuw nu werkt het wel.)

6 Thoughts on “MBTI

 1. “Waar zouden we zijn zonder de trein”, zou nu een slogan van Marcel kunnen worden.
  P.S. Douwe heb je onze eigen foto’s van de stranding van de Norderney op onze weblog nog bekeken?

 2. Anoniem on 13 juni 2008 at 18:41 said:

  Grappige test, maar zoals bij veel van dit soort testen kun je de uitkomst heel goed sturen. Bij het beantwoorden van elke vraag weet je al aan welke “karakter-eigenschap” dat een bijdrage levert :-)) Interessant is wel iemand anders deze test voor jezelf te laten invullen, het moet dan wel iemand zijn die je heel goed kent (of denkt te kennen)

  Ben

 3. Klopt Ben. En dat zegt dan ook weer iets over je karakter als je bij het invullen van je antwoorden al nadenkt voor de gevolgen voor de uitkomst.

 4. Ben Meijering on 15 juni 2008 at 11:43 said:

  Dat bedoel ik niet, Douwe. Als je dit voor jezelf invult zou je de vragen kunnen invullen met het idee wie je zou willen zijn, in plaats van wie je echt bent.

  Ben

 5. Annelies on 21 juni 2008 at 11:13 said:

  Fil.3:10: “Hem te kennen en de kracht van Zijn opstanding” Daar zouden meer cursussen over moeten worden gegeven! Wat is Hij er bij gebaat als je jezelf kent? Het enige dat van belang is is te weten dat in de mens niets goeds woont. “Er is niemand die goed doet, er is ook niet tot een toe” Rom.3:12.

 6. Annelies on 22 juni 2008 at 01:26 said:

  P.S. Carl Jung? Een occultist! Iemand die via spiritistische seances zijn ideeen kreeg!

Post Navigation