In het kerstnummer van de Elsevier staat een groot artikel met als titel: "In de file voor de kerk: geloven op de Veluwe". Een groot deel van het artikel gaat over Christengemeente DoorBrekers, "een snelgroeiende evangelische beweging die wekelijks moeiteloos een sporthal vult". Een groot compliment van de Elsevier-verslaggever is eigenlijk toch wel dat Joop van den Ende er nog wel iets van kan leren hoe je twee uur lang bezoekers kunt boeien. Vervolgens komt het onderwerp "refoisering" aan de orde. Met genoegen lees ik dat het echt een misverstand is dat al die jongens en meisjes uit reformatorische kring zaterdagavond niets liever doen dan de Bijbel lezen of een potje sjoelen met een glaasje ranja. Helaas eindigt het op zich leuke en objectieve artikel met de (misdadige) leugen van SGP en Gereformeerde Gemeente vertegenwoordiger Gert van Dijk die zegt: "Het is niet zo dat Christus voor alle mensen is gestorven. Hij stierf voor de uitverkorenen". Gelukkig hoor ik elke zondag (ook twee keer hihi) dat er in de Bijbel – ook in de Statenvertaling – iets heel anders staat nl. dat "een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft". En dat lijkt mij een betere boodschap om de Kerstdagen mee in te gaan.

                     

                                                      De kerk in een vrachtwagen

10 Thoughts on “In de file voor de kerk: geloven op de Veluwe

 1. Ha Douwe,

  ABN Amro riep toekomstige klanten al op bij hen te komen, ze liepen de minste risico bij een staatsbank.
  bos was not amused. oma

 2. Bos was net op tv. Zal de beurs morgen nog wel lager gaan na deze bemoeienis!

 3. piet van de beek on 23 december 2008 at 10:06 said:

  AMEN

 4. Ha Douwe,

  “een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft”, dus Hij stierf voor iedereen, maar de verlossing ligt in het geloof!

  vr.gr.anne

 5. Ik citeer: “De (misdadige) leugen van SGP en Gereformeerde Gemeente vertegenwoordiger Gert van Dijk die zegt: “Het is niet zo dat Christus voor alle mensen is gestorven. Hij stierf voor de uitverkorenen”.

  En die van Dijk denkt dus dat hij tot de uitverkorenen behoort? Wat een bla bla en arrogant mannetje is dat. Met deze uitspraak jaag je juist mensen de kerk uit die nog een beetje geloven.

  Over tot de orde van de dag. Het is nu de kerstnacht en mede namens Mara wens ik jou samen met Wilma een gezegend en gelukkig Kerstfeest. Dat zal vast lukken tussen al die verhuisdozen, want vanaf 2009 zijn jullie allebei weer inwoner van het Gelderse landschap.
  Saludos de Albert

 6. Jullie ook gezegende Kerstdagen toegewenst Mara en Albert. Wij, Wilma Danielle, Ronald en ik, zijn goed gestart met de Kerstnachtdienst van DoorBrekers met zo’n 2.500 bezoekers schat ik. Honderden DoorBrekers moesten hun stoel opofferen voor onze gasten en naar de “overflow” met een groot scherm.

 7. Uit mijn weblog van 12 december jl.:
  “Gelijk Hij ons uitverkoren heeft in Hem voor de grondlegging (nederwerping) der wereld, opdat wij zouden heilig en onberispelijk zijn voor Hem in de liefde”. Een tekst uit een brief van Paulus aan de gemeente van Efeze. Een ongelooflijke tekst. Als er al ongelooflijke teksten in de Bijbel staan is dit wel de meest ongelooflijke. En tevens ook het meest bediscussieerd. Want wat staat hier nu precies? In het Grieks, in de King James vertaling, in de Statenvertaling? Dat wij al uitverkoren zijn voordat de mens bestond. Dat dit Plan al bestond voor Adam en Eva er waren; dus ook al voor de “zondeval”. Bij tijd en wijle voor mij volkomen absurd. Want hoeveel vrije wil hadden Adam en Eva dan nog? Ze moesten dus wel van de vrucht van de boom der kennis van goed en kwaad eten om “ verlost” te kunnen worden. En wie heeft Hij dan uitverkoren? De christenen, de mensen van de ChristenUnie, de Jehova’s Getuigen? Nee, dit is het meest wonderbaarlijke; ALLE mensen. ALLE mensen die geloven zijn uitverkoren. Dit valt bepaalde christenen waarschijnlijk rauw op het dak. Want die zien het lidmaatschap van een kerk (en een braaf burgerlijk leven) toch wel als een goede levensverzekering voor het hiernamaals. Aan hen heeft het niet gelegen! En toch; ALLE mensen! Alle werkers in de wijngaard. Dat is de bedoeling. Dat is de blijde boodschap voor IEDEREEN; dat de dood overwonnen is. Dat er opstanding uit de dood is. Deze boodschap moet tot IEDEREEN doordringen. “Dood, waar is uw prikkel? Dodenrijk, waar is uw overwinning? De prikkel nu des doods is de zonde; en de kracht der zonde is de wet.” Is de Bijbel een oud achterhaald boek? Nee, het is een springlevend modern boek! Een boek dat me elke dag weer voor verrassingen stelt. Want het gaat over ons ALLEMAAL.

 8. Gert Visser on 29 december 2008 at 22:05 said:

  Op het eind van dat prachtige artikel in Elsevier ja. Wat een leugen verkodigt die Gert van Dijk daar.
  Zouden ze er in de Gereformeerde Gemeente allemaal zo over denken? Wat een onnodige zelfkastijding als dat zo is. Zielig ook.

 9. Douwe, je kent me niet, maar ik ben een groot zeezender fan. Kwam begin jaren ’70 vaak bij Radio Lucas (Lucus ziekenhuis in Amsterdam) vanwaar veel DJs en technici naar de zeezenders vertrokken (Leo v.d. Goot, Hans ten Hooge, Nico Steenbergen, Ferry de Groot, Gerard Smit, etc.). Mijn vader (die vrijwel alles behalve The Cats haatte) lag indertijd om de haverklap in het Lucas. Op een gegeven moment mocht hij van de doktoren geen koffie meer drinken. Vanaf die dag bezocht hij geregeld de studio — alwaar mijn moeder en ik hem weer bezochten. Daar kon hij naar hartelust koffie drinken…

  Mijn vrouw en ik hebben een huiskerk. Ik vind het altijd leuk hoe je tussen alle radio dingen door zo enthousiast bent over Jezus. Inderdaad, ieder die voor Hem kiest — uit vrije wil — is door God uitverkoren.

  Reden dat ik op dit oude berichtje reageer is dat ik wat catch-up leeswerk in Google Reader doe — waar ik een feed van jouw blog in heb staan.

  Blessings,

  Anton

 10. Hoi Anton,

  Bedankt voor je leuke reactie. Ik krijg veel reacties van mensen zoals jij per mail. Mensen die ook beseffen dat het geloof reuze actueel is en zeker als het een uitstraling van de 21e eeuw heeft. Gisteren waren er bij ons zeker 1.200 mensen, er was een doopdienst met veel gasten. Het was een superfeest. Gods zegen!

Post Navigation