Het is dit jaar 500 jaar geleden dat in 1509 op 10 juli in het Noord-Franse Noyon de reformator Johannes Calvijn werd geboren. Op de website van dagblad Trouw – de krant die ik vroeger bij mijn ouders thuis altijd las maar daarna wegens het mijns inziens hoge anti-CDA gehalte zelden meer doorbladerde – staat een test om je Calvinisme-gehalte te meten. Na beantwoording van 25 vragen is de conclusie bij mij:

C-Factor : 31%

Je hebt wat calvinistische trekjes. In enkele opvattingen lijk je op een calvinist. Je slaat je echter heel wat gemakkelijker door het leven, waardoor je daar ook van kunt genieten.

Wilma’s C-Factor kwam op 36%. Haar "arbeidsethos" was beduidend hoger maar haar soberheidsfactor was "0%" en bij mij "17%". Over het algemeen herkende ik mij wel in de details van de uitkomst van de test.

11 Thoughts on “Hoe Calvinistisch bent u?

 1. Leuk, ik zie je zo Douwe!

 2. Hallo Douwe,

  Mooie opnamen weer. Alleen, die van Billboard American 100 zijn beiden verkeerd. Deel 1 staat niet op http://www.albatrosstudio.mp3/BillboardHarding1.mp3 maar op http://www.albatrosstudio.nl/BillboardHarding1.mp3 .

  Deel 2 zou zich op http://www.albatrosstudio.nl/Webruimte.doc bevinden, maar daar kan ik helemaal niets van maken..

  Bedankt weer voor de uren luisterplezier.

  Frank!

 3. Hallo Frank, Je eerste opmerking is terecht, ik heb de link aangepast. Wat de tweede betreft lijkt de boodschap me duidelijk. Veel plezier ermee!

 4. Leuk om je gisteren ook eens in het “Echt” te zien Douwe! Dank voor de opname, en voor de liefhebbers heb ik ook een aantal foto’s op mijn weblog staan.

  Groetjes Hans

 5. Robbert on 17 januari 2009 at 20:54 said:

  Hi Douwe,

  Mijn C-factor was 71%. Grefo’s zijn wellicht meer Calvinistisch dan Hervo’s.
  Cavijn scoorde laag op de test (zeggen ze)

  groetjes

 6. Robbert on 17 januari 2009 at 20:55 said:

  Hi Douwe,

  Mijn C-factor was 71%. Grefo’s zijn wellicht meer Calvinistisch dan Hervo’s.
  Cavijn scoorde laag op de test (zeggen ze)

  groetjes

 7. Alleen ben ik niet meer Hervormd. Mede vanuit mijn opvoeding zou ik tot vier jaar geleden waarschijnlijk ook op minstens 71% zijn gekomen, maar “ik geloof er niet meer in”.

 8. Mijn C-factor was toch nog 53 %! Dat had ik niet van mezelf gedacht…

  Groetjes Hans

 9. Robbie on 19 januari 2009 at 18:33 said:

  Ook met HN (Hervormd Nederland) in het nummerbord dus zo is de cirkel weer rond!

 10. Ik kwam op 69.
  Geen verrassing voor Douwe, denk ik….

 11. Ik had nog dichter bij de 100 verwacht Dick!

Post Navigation