Vanmorgen om 9 uur bestond Hilversum 3 (later Radio 3 en thans 3 FM) precies 40 jaar.

De studio van Hilversum 3 in 1971Op 11 oktober 1965 om 09.00 uur opende Minister Vrolijk deze zender. De uitzendingen waren in eerste instantie van 09.00 tot 18.00 uur via de middengolf 240 m. en via de FM banden van de regionale omroepen. Hilversum Drie werd opgezet als tegenhanger van Radio Veronica maar zolang Veronica uitzond – tot 31 augustus 1974 – zonder noemenswaardig succes. Na Veronica’s afscheid ging ik zelf naar Radio Mi Amigo luisteren, dat uitzond vanaf het zendschip MV Mi Amigo voor de Engelse kust behalve op donderdag als de TROS op Hilversum 3 uitzond. De TROS donderdag genoot tot ver in de jaren 80 een enorme populariteit in Nederland met dj’s als Klaas Vaak (Tom Mulder), Ferry Maat en Adje Roland. Verder luisterde ik wel naar de Daverende Dertig met Felix Meurders en naar Joost mag niet eten met Joost den Draaijer dat in mei 1978 werd vervangen door de Avondspits met Frits Spits. Nadat Veronica als legale omroep eind 1975 zendtijd kreeg ging ik regelmatig op vrijdagavond naar de Hilversum 3 studio voor het wekelijkse uurtje tussen 19-20 uur met Lex Harding en Ad Bouman.Op bezoek in de Hilversum 3 studio bij Lex en Ad op 3 september 1976Op dinsdag 17 januari 1978 deed ik mee aan VARA’s Zoekplaatje met Felix Meurders en op donderdag 19 januari 1978 aan het TROS spelletje “Hoe vaker, hoe beter” in het Klaas Vaak programma “Boter, Klaas en Prijzen”. Fragment Zoekplaatje (VARA) Fragment Hoe Vaker Hoe Beter (TROS)

Vanaf eind jaren tachtig tot midden jaren negentig luisterde ik nog zelden naar Hilversum 3, later Radio 3. Alleen de Nationale Hitparade met eerst Felix Meurders en later zijn opvolgers stond nog wel eens aan evenals “De Volle Vrijdag” van Veronica. De laatste tien jaar heb ik het station niet meer beluisterd.

Op 8 oktober 1990 interviewde Hans Schiffers in het Steenen Tijdperk op AVRO Radio3 Felix Meurders over het 25-jarig bestaan van Hilversum 3. Dat programma hoor je hier

8 Thoughts on “Hilversum 3 bestaat vandaag 40 jaar

 1. De vosheuvel, daar fietste ik altijd langs in mijn betere tijden.vr.gr.anne

 2. dat is toch echt om te janken… de zender als tegenwicht van veronica… ik mag hier niet schelden maar de aanduiding van deze zender alleen al bezorgd me kriebels… negatief dus…

 3. Ben Meijering on 11 oktober 2005 at 21:25 said:

  Leuke fragmenten, Douwe!

 4. En jij bedankt voor het scannen van foto 2 Ben!

 5. Bart Van Peer on 12 oktober 2005 at 01:13 said:

  Dag Douwe, leuk je toenmalige stem eens te horen.

 6. @Douwe, he he eindelijk kan ik weer reageren, ik heb altijd een onprettig gevoel bij H3, maar het ook wel naar de zelfde progr.
  Douwe bij Felix, de man van de kras over de plaat.
  geluisterd. vr.gr.anne

 7. Willem on 17 oktober 2005 at 14:44 said:

  Hoi Douwe, wat een leuke fragmentjes. Ik vroeg me echter af of je ook een volledige opname van dat programma zoekplaatje hebt ? En zo ja zou je die dan eens via rapidshare oid met de rest van de wereld willen delen ? Kan me het programma vaag herinneren en zou graag weer eens willen luisteren naar een aflevering.

  mvg

  Willem

 8. Ik heb een half uur van het programma waarin ik zelf te horen was. Opgenomen op een cassettebandje op de kazerne want het optreden was plotseling. Voor de TROS had ik uiteraard een uitnodiging omdat dat in de studio in Hilversum was.

Post Navigation