Vandaag is het exact 20 jaar geleden dat de Nederlandse justitie een einde maakte aan de uitzendingen van het Nederlandstalige Radio 819 en Radio Caroline. In de middag van 19 augustus 1989 kwam de sleepboot "Volans" langszij de "mv ROSS REVENGE". Een groep gewapende politiemensen ging aan boord maar door veel over en weer gepraat slaagde de bemanning van de "mv ROSS REVENGE" erin om de zender 40 minuten in de lucht houden. De luisteraars hoorden rechtstreeks op hun radio wat zich afspeelde op het schip. Nadat de Nederlandse overvallers de zenders hadden uitgezet, sloopten ze alles wat ermee verbonden was. De zenderkasten werden leeg gehaald zodat er enkel lege behuizing overbleef. Alles werd mee genomen! Meer dan 7.000 muziekplaten, draaitafels,… De AC generators die de zenders van stroom voorzagen werden vernield. Zelfs wilde men de masten op het schip omverhalen. Maar dat lukte niet omdat de Engelse bemanning er in geklommen was. Aan het einde van de dag, was er geen onderdeel meer aan boord dat nog te gebruiken was voor radio uitzendingen dachten de overvallers. De zendertechnicus, Peter Chicago, had echter tijdens de overval nog redelijk wat reserveonderdelen weten te verbergen waardoor Radio Caroline anderhalve maand later weer in de lucht zou komen.

                                          

                                                 De op de Volans overgeladen apparatuur

Hier hoor je een bandopname van de gebeurtenissen op Radio 819 met eerst de Amerikaanse Texas Top 40 met Erwin van de Bliek van 13.00-13.38 uur als de zender uit de lucht gaat. Om 14.00 uur is het signaal van Radio Caroline op de 819 kHz te horen tot men om 14.08 uur noodgedwongen uit de ether gaat.

19 Thoughts on “Entering Zendschip Ross Revenge vandaag 20 jaar geleden

 1. hans knot on 4 juni 2009 at 12:55 said:

  Je stelt dat hetgeen de stemwijzer aangeeft voor je persoonlijke mening, namelijk stemmen op de PVV, je te ver gaat. Maar waarom het je te ver gaat geef je niet aan terwijl je wel de nummers 3 en 4 bestempelt. Ook mijn stemwijzer wees duidelijk naar 14 en dus werd het PVV. Het stemlokaal verlatend heb ik de dames en heren nog even hardop gevraagd deze dag vooral te denken aan mijn medebestuurslid binnen de faculteit PPSW in de eind jaren zeventig, de helaas veel te vroeg vermoorde Pim Fortuin!

 2. Beste Hans, Soms zegt Eva – de stem van mijn TomTom – “hier links afslaan” maar negeer ik haar en zeg tegen mijn medereizigers “nu gaan we even ons eigen verstand gebruiken”. Ik vind de PVV op een aantal punten goede ideeen hebben maar regeren is vooruitzien. Mijn mening/verwachting is dat als de PVV (regerings-)verantwoordelijkheid krijgt het net zo’n rotzooi wordt als we met de LPF hebben meegemaakt. Vandaar! Maar het zijn eigenlijk allemaal egotrippende van elke realiteitszin ontdane wezens die politici. Ik keek zojuist even naar de eerste exit-poll en binnen vijf minuten legt een mw. van de gehalveerde PvdA me al weer uit dat ze eigenlijk niet hebben verloren. “Het valt wel mee…..we hadden er al rekening mee gehouden…..Waarschijnlijk ben ik er niet dom genoeg voor om het te begrijpen……………

 3. Maar wel gefeliciteerd Hans. Ik vind het wel heel leuk dat “jouw” PVV groter is geworden dan de VVD.

 4. Jammer dat je de – linkse – anti Europa partij niet genomen heb Douwe! (ik natuurlijk wel…) Maar ik ben wel gelukkig dat je gezond verstand gebruikt hebt en niet voor die domme “haarman” gegaan ben.

  Groetjes Hans (v.D)

 5. hans knot on 5 juni 2009 at 15:04 said:

  Het was wel even lachen gistermorgen (ook daar weet men niet Douwe wat ik gestemd heb). Zitten er in het Selwerdse sporthal vier keisdistricten tezamen in een carrevorm opgesteld en maak ik mijn keuze uit de vier. Loop op de links zittende man af, dus de sekretaris van het kiesdistrict. Geef hem een hand en zeg ‘goeiemorgen voorzitter’ De middelste man, de echte voorzitter, begrijpt er geen reet van maar de andere wel. Het was namelijk Jan Fre Vos de voorzitter van de Stichting Media Communicatie wonende op 400 meter van ons en dus ook vertegenwoordiger namens de gemeente in het kiesdistrict. Klaar met het stemmen heb ik mijn stem nog even verheft: ‘Dames en heren een prettige dag met al die stemmers en denk erom nog even goed stil staan bij mijn medebestuurder in het Faculteitsbestuur in de jaren tachtig binnen de Pedagogische Wetenschappen. Vragende blikken waarop ik Jaaaaa Pimmetje Fortuin dus. Lachen konden ze gelukkig allemaal

  groet
  Hans

 6. Anoniem on 5 juni 2009 at 15:47 said:

  ‘Het is een ronduit zorgelijke ontwikkeling dat in zowel Utrecht als Amsterdam D’66 en in mindere mate GroenLinks zo sterk hebben gewonnen. Deze ruk naar links, deze brede steun voor het zeer ondemocratische Brussel moet ons aan het denken zetten. Beide partijen wensen immers de deur alleen maar verder open te zetten voor het religieus fascisme van de Islam. Een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Hun politieke programma’s sturen aan op regelrechte onderdrukking van bepaalde bevolkingsgroepen. Vrouwen, homo’s, joden en ongelovigen wees op uw hoede, maar ook christenen zullen het merken. Alles waarvoor ooit zo hard is gevochten in dit land wordt door deze charlatans zonder schaamte in de uitverkoop gedaan. Misschien dat we de zeer verontrustende uitslagen in Amsterdam en Utrecht beter begrijpen wanneer we kijken naar hoe in het verleden de NSB in die contreien scoorden’, om maar eens even geheel in het vocabulaire en de politiekcorrecte traditie van bieden te reageren. Koekje van eigen deeg! PVV gefeliciteerd!

 7. leendert on 5 juni 2009 at 19:11 said:

  Ook ik begrijp niet waarom Douwe niet op de PVV heeft gestemd; Valse schaamte?

  En dat geldt ook voor de Goudse bibliothecaris Hans( van Dijk) . Gouda en omstreken worden geterroriseerd door Marokkanen en de enige partij die daar korte metten mee wil maken is die van van Geert Wilders. De rest van de partijen steken hun kop in het zand en doen Nederland in de uitverkoop.

  Het is niet fijn te moeten constateren dat mijn geboorteland niet meer is wat het was. Misschien was het achteraf beter om niet naar Frankrijk te gaan, en me in de Nederlandse politiek dienstbaar te maken.

  Afijn, zondag zijn hier de verkiezingen. Als Nederlander mag je gebruik maken van je stemrecht. Ik kan alleen op Franse partijen stemmen.

 8. Ik heb het toch duidelijk uitgelegd Leendert: Mijn mening/verwachting is dat als de PVV (regerings-)verantwoordelijkheid krijgt het net zo’n rotzooi wordt als we met de LPF hebben meegemaakt. Vandaar!

 9. En dat geldt ook voor de Goudse bibliothecaris Hans( van Dijk) . Gouda en omstreken worden geterroriseerd door Marokkanen en de enige partij die daar korte metten mee wil maken is die van van Geert Wilders.

  Beste Leendert je bent hierbij uitgenodigd voor een volledig verzorgde toer door Gouda, waarbij jij mij “de terreur van de Marokkanen” mag tonen. Zeker kom je Marokkaanse medeburgers tegen in Gouda, op straat in de winkel op de Markt of in de bibliotheek. Net zo goed als ongewassen boerende boeren uit Stolwijk of Bergambacht ect… We kunnen heel goed zonder de “haarman” hier in Gouda. Sterker ik denk dat het zelfs beter zonder hem hier gaat! Toegegeven heeft zijn partij wel 17.52 % van de stemmen gehaald in Gouda, hiermee dus de grootste partij in Gouda. We gaan zien wat voor oplossingen de PVV volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen gaat aandragen! Ik ben wel benieuwd…het leger? Een atoombom?

  Groetjes Hans

 10. Wat lees ik nou Hans: geen terreur meer van de Marokkanen in Gouda?
  Een jaar geleden zag ik op de tv nog een sidderende burgemeester van jullie die geen interviews wilde geven in “de wijk”.

  Alles clean dus?

  groet

  Rob

 11. Leendert on 6 juni 2009 at 14:29 said:

  De PVV heeft in tegenstelling tot de LPF wel bestuurlijke ervaring en zit al jaren in de Tweede Kamer. De partij groeit rustiug door en selecteert capabele mensen, omdat het niet dezelfde fout als de LPF wil maken.Ik denk dat Douwe dit maar eens in zijn achterhoofd moet meenemen bij de volgende verkiezingen. En wat betreft het Gouda van Hans. Volgens het AD heeft Henk Bres gesolliciteerd als burgemeester om de orde daar te herstellen. Er is dus wel degelijk iets aan de hand. Ik zal proberen tijd vrij te make voor een tour door Gouda. Ben er waarschijnlijk ivm de zeezenderdag in november.

  Salut
  Leendert

 12. Ach jullie lezen veel te veel de Telegraaf. Natuurlijk zijn er problemen met Marokaanse jongens, waar niet in Nederland! In Amsterdam heb je ook wijken waar je niet als blanken over straat kan lopen. Nou de wijk Oosterwei in Gouda loop ik nog heel rustig door, en ik heb er jaren normaal gewoond. Een goede bekende van ons woont ook in deze wijk, vraag hem ook maar eens. Bovendien in Frankrijk barst het ook van dit soort wijken. Inderdaad de politie in Gouda heeft meer oog voor fietslampjes die niet branden, dan voor tasjes rovers! Maar dat is ook geen nieuws om van je stoel te vallen. Je bent erg welkom Leendert, in november, ik kan je dan waarschijnlijk samen met je oude vriend Peter C. rondleiden!

  Groetjes Hans(v.D)

 13. Ondanks dat we in Spanje op vakantie waren, hebben we onze stem niet verloren laten gaan en hebben we via een volmacht de PVV onze steun gegeven. Die blaffende Agnes Kant in het debat nog gezien? Alleen al daarom hopen wij dat de PVV nog groter wordt. Die linkse rakkers, weg er mee. Salaonsocialisten zijn het.
  Meer niet. Stelletje zakkenvullers.
  OT: Onze terugreis was een ramp, zie laatste log van ons.
  Douwe werk ze voor morgen, straks dus. Mara gaat vandaag ook weer beginnen
  en ik kijk heerlijk vanaf de zijlijn toe.
  Saludos
  de Albert

 14. Toen live gehoord. Nog steeds kippenvel…

 15. Jabra on 25 augustus 2009 at 12:04 said:

  de zeezendertijd : helaas dat komt nooit meer terug , gelukkig is er heel wat materiaal bewaard gebleven

 16. Of de zeezender tijd niet terug komt…..de geschiedenis herhaalt zich altijd….er hoeft maar iets te veranderen in medialand qua beperking, regelgeving of censuur en de vrije radiogeest komt tevoorschijn.

  Het is dat op dit moment een zendschip niet rendabel is en het is veel eenvoudiger om legaal vnaf land te zenden ( als je geld genoeg hebt voor de etherveiling ),op het moment dat de overheden echter besluiten dat de commerciele radio terug naar af moet ( dat is de huidige trend met bijna alles ) en etherfrequenties uitsluitend nog voor overheids gerelateerde zendgemachtigden bestemd zijn….is het ineens rendabel om een zendschip op zee te hebben, niet meer op de Noordzee maar 200 mijl op de Atlantische oceaan, zendertje hoog vermogen, programma’s via satellietverbinding vanuit Timboektoe naar het schip, buitenlandse kapitein, Ethiopische vlag en rammelen maar 😉

 17. waarom werd er tijdens de show op 819 niets over gezegd? geen live programma?

 18. Nee, dat was inderdaad een tapeprogramma Rene.

 19. Voor geinteresseerden…

  Op m’n downloadpagina http://ohrdownloads.tk is ook de comp-lete video-opname
  vd entering te downloaden!

  groet

  Dré

Post Navigation