Elke dag brengt mijn buurman mij trouw de Barneveldse Krant die ik dan uit de tweede hand lees. Vandaag las ik een bericht dat om een reactie vroeg en daarom maakte ik een ingezonden brief die ik naar de krant stuurde. Eens kijken of en wanneer hij wordt geplaatst en of ik er net zoveel reacties op krijg als op de brief die ik vorig jaar oktober stuurde over de zondagsrust in het Schaffelaarse bos. Barneveldse Krant Rubriek Lokaal BRIEVEN Met verbazing en toenemende verontwaardiging las ik het artikel in de Barneveldse Krant van jl. zaterdag onder de kop "Wacht onderzoek uitkeringen af". Wat is het geval? Terwijl elke werkende, pensioengerechtigde of onder een sociale verzekeringswet vallende Nederlander zijn salaris etc. ergens tussen de 15e en 25e van de maand krijgt bijgeschreven ontvangen de circa 400 bijstandsgerechtigden hun bijstandsuitkering in de Gemeente Barneveld pas ongeveer de 8e dag van de daarop volgende maand. Van CDA zijde is het initiatief genomen deze discriminerende handelwijze een halt toe te roepen en de betaaldatum voor deze groep in lijn te brengen met wat voor alle andere inwoners gebruikelijk is, voorwaar een sociaal en lovenswaardig idee lijkt mij. Voor de goede orde, ik heb gelukkig een prima betaalde baan bij een werkgever die rond de 23e van de maand mijn salaris overmaakt dus ik preek niet voor eigen parochie maar voor financieel zwakkeren in onze samenleving die maandelijks met moeite te touwtjes aan elkaar kunnen knopen. Tot mijn grote verbazing lees ik dat uitgerekend de zich altijd als sociaal profilerende PRO’98 en ChristenUnie zich tegen het voorstel keren om op proef een jaarlang de bijstandsuitkeringen rond de 20e van de lopende maand te betalen. Schrijnend, maar verklaarbaar. PRO’98 baseert haar stellingname op het advies van de Cliëntenraad, die wordt voorgezeten door een mevrouw die ook toevallig op de kandidatenlijst van PRO’98 staat, een belangenverstrengeling die elke objectieve meningsvorming verhindert. Bovendien is het de vraag waar deze Cliëntenraad, die kennelijk, zoals al in het krantenartikel terecht wordt opgemerkt, geen voorstander is van verbetering van de belangen van haar eigen achterban zich op baseert. Ja, op een klantenonderzoek waarin dit onderwerp niet was opgenomen. Hier is dus geen waarde aan te hechten, dit los nog van het feit dat ik van bijstandsgerechtigden uit mijn omgeving begrijp dat er überhaupt niet of nauwelijks wordt gecommuniceerd door deze zgn. clientenraad. En dan de ChristenUnie, die zonder belangenverstrengeling kan oordelen, vraagt zich af of er een probleem is omdat het om een kleine groep mensen zou gaan. Het kost me moeite om hier geen passende bijbeltekst op los te laten. Nee, als christen die jaar in jaar uit op de automatische piloot CDA stemt vroeg ik mij wel eens af of ik de partij van die kundige en sympathieke Andre Rouvoet niet eens een keer mijn stem zou moeten geven maar die twijfel is voor de komende jaren weer weggenomen. Douwe Dijkstra Vliegersvelderlaan 43 3771 XE BARNEVELD douwedijkstra@hetnet.nl www.albatrosstudio.nl Inmiddels is op woensdag 22 februari mijn bijdrage in de Barneveldse Krant verschenen. Alleen mijn laatste zin die begint met "Nee, " is niet door de censuur heen gekomen, terwijl deze juist door mij als verkiezingsrethoriek was opgenomen.

13 Thoughts on “Barneveldse Krant, ingezonden brief

 1. ze worden steeds ouder onze helden… en wij dus ook…

 2. Volgens mij wordt die 65!

 3. Dacht ik ook Godfried maar volgens zijn eigen site is ie van 1942.

 4. R!CK on 8 januari 2006 at 00:14 said:

  waar is mijn bronvermelding???
  🙂 🙂 🙂 🙂

 5. Je lijkt Hans Knot wel. Maar daar komt ie. Het plaatje Ome Sjakie van de Praatpalen is aangeleverd door Rick van Dijk! “Hartelijk bank” (zei Joost vroeger na de Vakaturebank als zijn programma op Hilversum 3 begon) Rick.

 6. R!CK on 8 januari 2006 at 00:50 said:

  O.K. Douwe 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  En vergeleken te worden met Hans Knot…..
  Da’s eigenlijk een eer <hahahaha!!!>

 7. En dat met twee grootvaders die Bonders dominee waren..

 8. Bart Van Peer on 8 januari 2006 at 03:55 said:

  Willem heeft het bljkbaar moeilijk een “mijlpaal” te overschrijden. Vandaar dat hij zijn ware leeftijd min of meer verloochent. Je hebt een mooie interventie neergezet Douwe. En Rick, hartelijk dank dat je mijn barstensvolle harde schijf weer een mp3 rijker hebt gemaakt.

 9. En Willem wordt ook oud, hij schrijft dat de REM in 1963 begon………………………….

  Juul

 10. Als je alle zeezendergeschiedsvervalsing wilt corrigeren heb je een dagtaak Juul.

 11. Vind de foto op de 828 dagen zo sprekend voor hem. vr.gr.anne

 12. prima brief Douwe,

  jammer inderdaad dat Routvoet “het slachtoffer is”

 13. Thanx!

Post Navigation