De 31e augustus doet velen herinneren aan de tragische dood van Lady Di in 1997 in Parijs maar voor de ware zeezenderliefhebber is 31 augustus ook de "sterfdag" van de zeezenders voor de Nederlandse kust. Na goedkeuring door het parlement ondertekende de Nederlandse overheid het Verdrag van Straatsburg waardoor medewerking aan zeezenders illegaal werd met als gevolg dat Radio Atlantis, Radio Noordzee en -de bekendste- Radio Veronica hun uitzendingen op 31 augustus 1974 staakten. Klik op de afbeelding hieronder en hoor het dramatische Veronica afscheid rond 18.00 uur. Als je meer wilt horen of downloaden van deze dramatische dag dan kan dat op de site van Hans van Dijk

© Juul Geleick – Stichting NorderneyRob Out (+) Veronica pionierStudio a/b van het zendschip Norderney © Douwe DijkstraRegelmatig worden er officiele herdenkingen door oud-Veronicamedewerkers georganiseerd zoals in 1999 en in 2004. Bij de eerste gelegenheid werd op zondagmiddag 22 augustus het nieuws gelezen door Arend Langenberg die tot grote hilariteit van de aanwezigen een bericht voorlas over een grote brand in een kippenfarm in Withuizen op de Veluwe waarmee hij een parallel trok met met het feit dat in 1966 het ANP een fake-bericht uitzond over deze brand dat een uur later door Veronica werd overgenomen in haar nieuwsuitzending. Hierrmee werd aangetoond dat Veronica onder het mom van vrije nieuwsgaring gewoon het ANP nieuws jatte. Van deze Arend Langenberg parodie hoor je hier de opname. Op 26 augustus 1974, in de laatste week dat Radio Veronica vanaf zee uitzond, was Harmen Siezen te gast bij Tineke waar hetzelfde onderwerp te sprake kwam en dat hoor je hier.

7 Thoughts on “Afscheid van de zeezenders

 1. Bart Van Peer on 6 juli 2006 at 22:06 said:

  Een mooie plaats. Tijdens de hete zomer van 2003 heb ik daar enkele dagen gekampeerd met mijn toenmalige vriendin. Tandemtochtjes maken, wandelen, zwemmen, genieten van de omgeving… Ik zag dat het goed was.

 2. Steven on 6 juli 2006 at 23:51 said:

  Ook nog in Vrouwenpolder (bij het Veerse meer) gekomen 😉 ????

 3. Zeker, zojuist nog doorheen gereden tijdens een tripje naar Domburg voor de lunch! Weinig te zien wat de naam specifiek eer aan deed!

 4. Mooi gedaan Douwe!
  Dank voor het “medeleven”

  Juul

 5. heb er net een loggie overgemaakt… en om 17.00 uur weer real0time het uur beluisteren… echt weer… met alle emoties erbij… luister nu na kiki dee… i got the music… 31 augustus 15.35 precies… de origineele opnames blijven prachtig…

 6. Charline on 27 juli 2008 at 20:18 said:

  Sorry dat ik je terecht wijs hoor,
  maar die brutale zwarte kraai van jou is eigenlijk een kauw (Corvus monedula).

  Kijk maar eens op
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kauw

  Voor de rest een indrukwekkende website!

 7. Anoniem on 29 september 2009 at 16:10 said:

  lief kauwtje ;D

Post Navigation