Op 15 oktober aanstaande is het precies 50 jaar geleden dat in een "benauwd en rokerig vergaderzaaltje" van Krasnapolsky in Amsterdam de eerste vergadering van radiohandelaren werd gehouden die leidde tot uitzendingen van de zeezender Radio Veronica. In de late avond van 20 april 1960 gingen de eerste uitzendingen van start.

In mijn weblog van 5 juli jl. kwam de opening van de expositie 50 jaar Veronica door minister Plasterk in Museum RockArt in Hoek van Holland aan de orde. Inmiddels is het augustus, altijd een speciale maand voor zeezenderfans. Nadat in augustus 1967 de Engelse zeezenders hun uitzendingen door overheidsingrijpen beeindigden gebeurde hetzelfde in 1974 met Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis. Hiervan vind je een mooi overzicht op deze webpagina van Hans van Dijk.

                        

                                                                                    De QSL card van de 1224 herdenking

Door Ad Bouman, bekend technicus van Radio Veronica, wordt via een internetstream de hele maand augustus middels het heruitzenden van oude opnames aandacht besteed aan alle herdenkingen die er in augustus door de jaren heen zijn geweest. Momenteel wordt tot 11 augustus aandacht besteed aan het zgn 1224 event uit 1999 (toen de zeezender Veronica 25 jaar uit de lucht was). Aangezien ik nog lekker vakantie heb luister ik er veel naar. Het geeft mooie herinneringen aan augustus 1999 toen in Hotel Lapershoek in Hilversum – waar vroeger de Veronica studio’s waren gevestigd – deze herdenkingsuitzendingen plaatsvonden.

                        

                                                         Oud Veronica technicus Ruud Westbroek in de 1224 studio in 1999

Onderdeel van mijn weblog van 5 juli jl. was het eerste deel van 25 jaar Veronica, een vijfdelige serie op Hilversum 3. Dit programma werd inmiddels honderden keren gedownload van mijn website. Van die serie vandaag het tweede deel getiteld Hits uit Zee.

4 Thoughts on “50 jaar Radio Veronica

 1. Hans on 27 mei 2009 at 12:34 said:

  Dat waren nog eens tijden, zomaar een nieuwe zeezender op de radio! Mooi verhaal Douwe.

 2. Ongelooflijk, wat gaat de tijd hard Douwe. Ik kan me de eerste testuitzendingen nog herinneren op 730 kHz.
  Opmerkelijk: jij in het vrijwilligerswerk, ik in het vrijwilligerswerk.
  Ik zit in 2 clientenraden van verpleegtehuizen ( mijn moeder zit in een tehuis)
  secretaris van een V v E. Druk druk druk. Eigenlijk drukker dan destijds op kantoor.

  Hoe is ’t nou met de caravan business in Spanje?

  Groet

  Rob

 3. Ik doe nu weer een opdracht die geld in het laatje brengt Rob, maar inderdaad ook best wel regelmatig vrijwilligerswerk. Die caravans ja, volgende vraag graag………….

 4. Deze is weer zeer de moeite waard, dank je wel Douwe!
  Ook ik sta ervan te kijken dat ’t alweer z├│ lang geleden is…Ik heb ook die roemruchte testuitzending op 729 gehoord…
  Alsof het gisteren was…

Post Navigation