Na een overnachting in het Ibis hotel op Schiphol – aansluitend aan een college dat ik donderdagavond op de Vrije Universiteit Amsterdam bijwoonde – vertrokken we vrijdagmorgen in alle vroegte met Transavia naar Nice. Dat Schiphol begint me trouwens danig de keel uit te hangen met de eindeloze wandelingen tot je aan de gate bent, dan liever vliegveld Weeze of Eindhoven. In Nice troffen we Leendert in de aankomsthal van de luchthaven en een half uurtje later zaten we in zijn tuin in Vallauris aan de koffie. Het zwembad nodigde welliswaar uit tot een duik, maar ik wist me gezien de watertemperatuur van 15 graden – het hele weekend – te beheersen. De hele dag was het weer voortreffelijk en Leendert toonde zich een waar gastheer met hapjes en drankjes. In de middag wandelden we even door het gezellige pottenbakkersdorpje Vallauris. ’s Avonds kwam Marjo thuis uit haar werk en na de begroeting aten we in tegenstelling tot onze vorige bezoeken in de zomer nu in de eetkamer omdat het op het terras te fris werd.

 

                        

Onze locatie afgelopen weekend

                        

Pottenbakkersdorp Vallauris

 

Na zaterdagmorgen heerlijk te hebben uitgeslapen en ontbeten vertrokken we begin van de middag naar Parfumstad Grasse waar we een bezoek brachten aan de Fragonard parfumfabriek. Na de rondleiding kochtten we wat luchtjes en souvenirs. Vervolgens wandelden we door het niet bepaald drukke centrum van Grasse waar ik de zaak van een Nederlandse juffrouw nog even een gratis lesje geschiedenis – onderwerp: Willem de Zwijger – weggaf, na en passant met Leendert nog even te hebben gedeeld dat op de radio de 40e symphonie van Mozart gespeeld door het orkest van Waldo de los Rios was te horen, bekend van de start van Radio Noordzee Internationaal in maart 1971. Zaterdagavond vertoefden we in een restaurant in Antibes  waar – naast tal van andere interessante onderwerpen – de oppervlakkigheden en diepgangen van de individuele disgenoten ter tafel werden gebracht. 

  

                        

Aan de ontbijttafel

                        

Parfums ruiken in de Fragonard fabriek

 

Zondagmiddag wandelden we langs de vele winkels in het centrum van Juan Les Pins waar het soms flink waaide. Het weer was iets minder dan de twee eerdere dagen doch vele malen beter dan in Nederland. Op een terrasje kreeg ik meerdere sms-jes van Nederlandse “vrienden” die meenden mij te moeten informeerden over de Feyenoord-wanprestatie tegen PSV. Alsof mij dat boeide. ’s Avonds toch met Leendert – na opnieuw een voortreffelijke maaltijd op een voor Franse begrippen vroeg tijdstip – nog even Studio Sport gekeken en daarna naar de luchthaven van Nice en vervolgens huiswaarts. Om 2 uur ’s nachts doken we daar in ons eigen bed! Al met al een geslaagd weekend!

 

                        

Laatste terrasje van het weekend

Naast alle andere onderwerpen die de revue passeerden gingen de gesprekken natuurlijk ook regelmatig over zeezenders en commerciele radio aan de Cote d’Azur waarover ik hier als eens iets publiceerde. De start van commerciele radio in deze regio vond plaats met het openingsuur van Radio Nova in Camporosso op de Italiaans-Franse grens op 15 april 1979, dat je hier kunt horen.

13 Thoughts on “Weekendje Cote d’Azur – Vallauris en omgeving

 1. Ronny Troubleyn on 2 augustus 2010 at 02:00 said:

  Prachtig artikel alweer over Radio Paradijs,doodjammer dat de zender destijds vroegtijdig uit de ether werd gehaald.Mooi ook nog eens testtape van destijds terug te horen.
  Keep up the good work Douwe.
  Gr.

 2. Bart van Peer on 2 augustus 2010 at 22:18 said:

  Mooi logje Douwe.
  Dank voor de opname.

 3. Wederom een welgemeend ‘dankjewel’ vanuit Wolvega!

 4. Ik heb destijds de hele zondagmiddag geluisterd ik met bonzend hart en ik weet nog hoe goed t klonk op mijn cosmel radio casseterecordertje vergeleken bij hilversum 2 en drie die toen ook nog op de middengolf zaten ik was niet vaan mijn slaapkamerttje weg te slaan die dag Sjeempje die Pams jingles he ‘, mooi man.

 5. louis on 3 augustus 2010 at 14:08 said:

  Het kan aan mij liggen maar die dag was het een en al Nederlandstalige meuk die uitgezonden werd.Want deze uitzendingen waren de opmaak van radio Monique.
  Er zouden immers twee zenders van die boot komen.Ook het NOS journaal liet die avond een lucht opname zien met daaronder”het geluid van “puntje erin en puntje eruit” Dit ter verduidelijking..

  grt Louis

 6. louis on 3 augustus 2010 at 14:43 said:

  Kleine correctie: Onder de NOS beelden stond:”Dat ziet er gezond uit , grote klasse” En daar is niks Engelstalig bij..:)

  grt Louis

 7. Niek wortel on 3 augustus 2010 at 14:43 said:

  Heb er van genoten bedankt. Weet nog goed hoe kwaad ik was toen het schip in beslag werd genomen. Moest ook altijd naar het schip kijken als ik in de trein zat. Je kon hem mooi zien liggen in het entrepotdok. MzzL Niek.

 8. Over welke dag heb je het Louis? Op zondag 26 juli toen ik voor het eerst luisterde waren er ’s morgens eerst een tape van Tony Allan op Radio Nova in Ireland en later inderdaad Nederlandstalige hoempapa.

 9. louis on 4 augustus 2010 at 10:15 said:

  We hebben het allemaal over diezelfde ene zondag de 26 ste.
  Die ene dag dat de 10 kw zender aan stond.
  Ik heb alleen de middag gehoord en het was een en al Nederlandstalig.Er is naar mijn weten die dag geen paradijs jingle of identificatie uitgezonden.Alleen maar muziek.Die test band met Tom v.d Velde is nooit uitgezonden(alleen op TV bij veronica šŸ™‚

  grt Louis

 10. Douwe on 4 augustus 2010 at 10:58 said:

  Alles wat je schrijft klopt Louis. Alleen de ochtend van de 26e werd er een band gedraaid van Tony Allan op Radio Nova in Ierland. Met jingles, maar dan van Nova, dus inderdaad geen Paradijs identificatie.

 11. Ha Douwe,

  Hartelijk dank, ik ga de opname zo luisteren, een voor mij een gemiste zeezender periode.

  vr.gr.anne Vinstra Noorwegen.

 12. Graag gedaan Anne. Veel plezier daar in Noorwegen, groeten ook aan Cobie en de kids!

 13. rene on 25 oktober 2010 at 17:58 said:

  dat lopen op schiphol is nog niks vergeleken met Parijs, daar kun je gelijk naar de schoenmaker voor nieuwe zolen

Post Navigation