Vandaag hadden Leendert en ik het over het feit dat exact 18 jaar geleden de Nederlandse justitie besloot om een einde te maken aan de uitzendingen van het Nederlandstalige Radio 819 en van Radio Caroline. Leendert had een tip gekregen over tijdstip en plaats van de binnenkomst de volgende morgen van de boot die de entering had uitgevoerd. Daardoor kon hij veel foto’s maken die later overal op het internet verschenen. Zo kwam er op 19 augustus 1989 een schip, de sleepboot "Volans", langszij de "mv ROSS REVENGE". Een groep gewapende politiemensen ging aan boord maar door veel over en weer gepraat slaagde de bemanning van de "mv ROSS REVENGE" erin om de zender 40 minuten in de lucht houden. De luisteraars hoorden rechtstreeks op hun radio wat zich afspeelde op het schip. Nadat de Nederlandse overvallers de zenders hadden uitgezet, sloopten ze alles wat ermee verbonden was. De zenderkasten werden leeg gehaald zodat er enkel  lege behuizing overbleef. Alles werd mee genomen! Meer dan 7000 muziekplaten, draaitafels,… De AC generators die de zenders van stroom voorzagen werden vernield. Zelfs wilde men de masten op het schip omverhalen. Maar dat lukte niet omdat de Engelse bemanning er in geklommen was. Aan het einde van de dag, was er geen onderdeel meer aan boord dat nog te gebruiken was voor radio uitzendingen dachten de overvallers. De zendertechnicus, Peter Chicago, had echter tijdens de overval nog redelijk wat reserveonderdelen weten te verbergen waardoor Radio Caroline anderhalve maand later weer in de lucht zou komen.

                                          

                                                 De op de Volans overgeladen apparatuur

Hier hoor je een bandopname van de gebeurtenissen op Radio 819 met eerst de Amerikaanse Texas Top 40 met Erwin van de Bliek van 13.00-13.38 uur als de zender uit de lucht gaat. Om 14.00 uur is het signaal van Radio Caroline op de 819 kHz te horen tot men om 14.08 uur noodgedwongen uit de ether gaat.

One Thought on “Ross Revenge entering

 1. Peter uit Australie on 26 augustus 2007 at 07:23 said:

  Hallo Douwe

  Bedankt voor het beschikbaar stellen van deze opnamen.
  Ik vindt het nog steeds doodzonde dat ze werden uit de lucht gehaald!
  De oude Caroline kan je niet vergelijken met de tegenwoordige Caroline die via het internet binnen rold.
  Hier aan de andere kant van de wereld kan ik nog steeds genieten van de oude opnamens die er nog steeds boven water komen.
  Ik ben blij dat je steeds mooie opnamens vrij komen.
  Ik heb ook een paar liggen maar de tijd ontbreekt om ze van de band naar een cd over te zetten, maar het gaat wel snel gebeuren!
  En dan maar eens goed over nadenken hoe ik dit onlijn moet zetten?

  Van deze kant van de wereld waar het nu regend en hard waait de

  Vriendelijke Groeten Peter uit Darch Australia.

Post Navigation