Vandaag is het exact 19 jaar geleden dat de Nederlandse justitie een einde maakte aan de uitzendingen van het Nederlandstalige Radio 819 en Radio Caroline. Zo kwam er op 19 augustus 1989 een schip, de sleepboot "Volans", langszij de "mv ROSS REVENGE". Een groep gewapende politiemensen ging aan boord maar door veel over en weer gepraat slaagde de bemanning van de "mv ROSS REVENGE" erin om de zender 40 minuten in de lucht houden. De luisteraars hoorden rechtstreeks op hun radio wat zich afspeelde op het schip. Nadat de Nederlandse overvallers de zenders hadden uitgezet, sloopten ze alles wat ermee verbonden was. De zenderkasten werden leeg gehaald zodat er enkel  lege behuizing overbleef. Alles werd mee genomen! Meer dan 7000 muziekplaten, draaitafels,… De AC generators die de zenders van stroom voorzagen werden vernield. Zelfs wilde men de masten op het schip omverhalen. Maar dat lukte niet omdat de Engelse bemanning er in geklommen was. Aan het einde van de dag, was er geen onderdeel meer aan boord dat nog te gebruiken was voor radio uitzendingen dachten de overvallers. De zendertechnicus, Peter Chicago, had echter tijdens de overval nog redelijk wat reserveonderdelen weten te verbergen waardoor Radio Caroline anderhalve maand later weer in de lucht zou komen.

                                          

                                                 De op de Volans overgeladen apparatuur

Hier hoor je een bandopname van de gebeurtenissen op Radio 819 met eerst de Amerikaanse Texas Top 40 met Erwin van de Bliek van 13.00-13.38 uur als de zender uit de lucht gaat. Om 14.00 uur is het signaal van Radio Caroline op de 819 kHz te horen tot men om 14.08 uur noodgedwongen uit de ether gaat.

4 Thoughts on “Ross Revenge entering 19 jaar geleden

 1. Ha Luitjes,

  Je hebt een onvergetelijke avond gehad, 4-1 wie durfde dat te dromen. vr.gr.anne

 2. Hoi Douwe, bedankt weer voor deze download. Ik heb bij deze opnames gemengde gevoelens. Het enteren van het schip is natuurlijk piraterij van de eerste orde. Aan de andere kant was in die tijd de zeezender periode eigenlijk al voorbij, de commercieele radio begon legaal aan land. Ik vermoed zelf dat Radio 819 langzaam was uitgegaan als een nachtkaars, nu is het wel een waardig einde voor een zeezender, de entering.

 3. Filip on 21 augustus 2008 at 01:40 said:

  Dag Douwe, schitterend materiaal alweer maar het blijft een trieste aftocht. Ik sluit me wel aan bij de mening van Peter. De zeezenders behoorden tot het verleden en de commercialisering van de ether begon. Veronica gaf als publieke omroep het voorbeeld terwijl Sky en Radio 10 aan de weg timmerden. Hartelijk dank voor deze episode!

 4. H.D. de Boer on 4 september 2008 at 17:28 said:

  Douwe,

  Ja, ja weet nog goed. Zat toen achterhuis te schaken met een vriend. Zoals gewoonlijk stond de radio op 819! Kon het toen niet helemaal volgen wat er gaande was op de Ross.
  Nee! Maar ’s avonds in de diverse Journaals, wist ik meer… En de dagen erna stond er genoeg info in de landelijke Dagbladen! Volgens mij moet ik nog artikele daarover ergens in mijn plakboek hebben….

  Toch bedankt voor de download,

  Henk

Post Navigation