Vandaag is het precies 34 jaar geleden dat de zeezenders voor de Nederlandse kust hun uitzendingen door een wetswijziging in Nederland moesten beeindigden. Op onderstaand filmpje het afscheid van Radio Veronica.

Op de website van Hans van Dijk hoor je hoe de zeezenders Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis hun uitzendingen staken maar ook dat Radio Caroline doorgaat om 24.00 uur ’s nachts.

Daarnaast zie je hier een filmpje over de geschiedenis van Radio Veronica.

Vandaag is er weer een herdenking van deze historische dag die dit keer plaatsvindt in Museum RockArt in Hoek van Holland.

Regelmatig worden er van dit soort officiele herdenkingen door oud-Veronicamedewerkers georganiseerd zoals in 1999 en in 2004. Bij de eerste gelegenheid werd op zondagmiddag 22 augustus het nieuws gelezen door Arend Langenberg die tot grote hilariteit van de aanwezigen een bericht voorlas over een grote brand in een kippenfarm in Withuizen op de Veluwe waarmee hij een parallel trok met met het feit dat in 1966 het ANP een fake-bericht uitzond over deze brand dat een uur later door Veronica werd overgenomen in haar nieuwsuitzending. Hiermee werd aangetoond dat Veronica onder het mom van vrije nieuwsgaring gewoon het ANP nieuws jatte. Van deze Arend Langenberg parodie hoor je hier de opname. Op 26 augustus 1974, in de laatste week dat Radio Veronica vanaf zee uitzond, was Harmen Siezen te gast bij Tineke waar hetzelfde onderwerp te sprake kwam en dat hoor je hier.

Hier zie je een aantal foto’s van vandaag in Hoek van Holland:

                         

                                 Ome Bull Verweij met Adze Veenstra en Chiel Montagne met Adje Bouman

                         

                                                      De deze week 64 jaar geworden Chiel Montagne

                         

                                                      Dorpsgenoot Juul Geleick achter de knoppen

                         

                                                      Rob Hofland, Douwe Dijkstra en Ben Meijering

9 Thoughts on “Radio Veronica’s afscheid vandaag 34 jaar geleden

 1. Bonker on 30 juni 2008 at 00:15 said:

  “Komen katholieken ook in de hemel?”

  Dat mag ik hopen !

 2. Nee katholieken gaan eerst naar het vagenvuur, dan kan je naar de hemel gaan. Ook de hel is mogelijk.

 3. Wat een omweg Hans.

 4. Is even een omweg, maar ja het voordeel is dat -volgens mijn katholieke vrouw- de nabestaande de weg naar de hemel kunnen verzachten en ook bespoedigen door veel kaarsen te branden en missen te laten opdragen. Kost wel wat, maar dan heb je ook wat…
  Nog een ander voordeel van het Katholiek zijn is dat je eigenlijk je hele leven alles kan doen wat God verboden heeft. Hoeren, zuipen zonde…alles -roken waar het verboden is???- op je laatste dag laat je een prister komen die vergeeft je zonde (kost ook wel weer wat!), en daar ga je…naar de hemel! Een poosje in het vagenvuur is natuurlijk ook een mogelijkheid…! Tja daar kan ik als Calvinist niet tegenop!

 5. Adje in de korte broek?

 6. Meestal in de zomermaanden, ongeacht het weer!

 7. Bart Van Peer on 5 september 2008 at 16:01 said:

  Hallo Douwe. De link onderaan de log werkt niet. Als ik erop klik kom ik telkens in het reactiemenu terecht. Verder is het weer zeer interessant.

 8. Was denk ik een onbedoelde link Bart. Ik heb hem weggehaald. Volgens mij werkt alles wat er nu staat.

 9. Ha Douwe,

  Was een gezellige zondag, heb het redelijk kunnen volgen.
  niemand mist huppiedos. oma

Post Navigation