Op zondag 26 juli 1981 bracht ik 's morgens mijn toenmalige vriendin naar het ziekenhuis om te gaan werken en op de terugweg draaide ik aan de autoradio over de middengolf waar op 270 meter met een sterk signaal muziek werd uitgezonden met Engelstalige aankondigingen. Thuis gekomen meldde een broertje mij dat "Hans Knot uit Groningen had gebeld dat ik even naar de 270 meter moest luisteren". En als Hans Knot belde was er altijd iets met zeezenders. Het bleken testuitzendingen van Radio Paradijs vanaf het zendschip de MV Magda Maria dat voor de Nederlandse kust voor anker was gegaan.

                        

De MV Magda Maria van Radio Paradijs

Op woensdag 29 juli meldde de Telegraaf dat er met een schotelantenne aan boord mogelijk ook tv-uitzendingen vanaf het schip zouden worden gebracht (later bleek dat men een kabelhaspel hiervoor had aangezien) en 's avonds besteedde Veronica op televisie uitgebreid aandacht aan deze nieuwe boot met antennes en zenders voor de Nederlandse kust. Die uitzending zie je op het onderstaande filmpje gedigitaliseerd door Alex van den Hoek.

 Vandaag exact 29 jaar geleden – op zaterdag 1 augustus 1981 - sloeg het noodlot echter toe. Terwijl deze dag in de Volkskrant nog een groot artikel stond over de start van Radio Paradijs en de testuitzendingen van de vorige zondag die uit verveling waren gedaan enterde de Nederlandse overheid het zendschip en bracht het naar Amsterdam. Een actie die later, na vele rechtzaken, onrechtmatig bleek. Maar de overheid had haar doel bereikt. Geen nieuwe piratenzender voor de Nederlandse kust. Ik zat zojuist nog eens een stapel krantenartikelen die ik destijds heb verzameld over dit gebeuren te lezen. Ook vond ik nog een testtape van Radio Paradijs met Tom van de Velde die ik vele jaren later in bezit kreeg toen ik het archief van Ruud Hendriks copieerde. Het begin van deze tape werd overigens gebruikt voor bovengenoemde Veronica tv-uitzending waaraan Ruud destijds zijn medewerking verleende.

                        

Radio Paradijs, Trouwkrant maandag 3 augustus (als je op de afbeelding klikt krijg je de pdf)

12 Thoughts on “Radio Paradijs

 1. Ronny Troubleyn on 2 augustus 2010 at 02:00 said:

  Prachtig artikel alweer over Radio Paradijs,doodjammer dat de zender destijds vroegtijdig uit de ether werd gehaald.Mooi ook nog eens testtape van destijds terug te horen.
  Keep up the good work Douwe.
  Gr.

 2. Bart van Peer on 2 augustus 2010 at 22:18 said:

  Mooi logje Douwe.
  Dank voor de opname.

 3. Wederom een welgemeend ‘dankjewel’ vanuit Wolvega!

 4. Ik heb destijds de hele zondagmiddag geluisterd ik met bonzend hart en ik weet nog hoe goed t klonk op mijn cosmel radio casseterecordertje vergeleken bij hilversum 2 en drie die toen ook nog op de middengolf zaten ik was niet vaan mijn slaapkamerttje weg te slaan die dag Sjeempje die Pams jingles he ‘, mooi man.

 5. louis on 3 augustus 2010 at 14:08 said:

  Het kan aan mij liggen maar die dag was het een en al Nederlandstalige meuk die uitgezonden werd.Want deze uitzendingen waren de opmaak van radio Monique.
  Er zouden immers twee zenders van die boot komen.Ook het NOS journaal liet die avond een lucht opname zien met daaronder”het geluid van “puntje erin en puntje eruit” Dit ter verduidelijking..

  grt Louis

 6. louis on 3 augustus 2010 at 14:43 said:

  Kleine correctie: Onder de NOS beelden stond:”Dat ziet er gezond uit , grote klasse” En daar is niks Engelstalig bij..:)

  grt Louis

 7. Niek wortel on 3 augustus 2010 at 14:43 said:

  Heb er van genoten bedankt. Weet nog goed hoe kwaad ik was toen het schip in beslag werd genomen. Moest ook altijd naar het schip kijken als ik in de trein zat. Je kon hem mooi zien liggen in het entrepotdok. MzzL Niek.

 8. Over welke dag heb je het Louis? Op zondag 26 juli toen ik voor het eerst luisterde waren er ’s morgens eerst een tape van Tony Allan op Radio Nova in Ireland en later inderdaad Nederlandstalige hoempapa.

 9. louis on 4 augustus 2010 at 10:15 said:

  We hebben het allemaal over diezelfde ene zondag de 26 ste.
  Die ene dag dat de 10 kw zender aan stond.
  Ik heb alleen de middag gehoord en het was een en al Nederlandstalig.Er is naar mijn weten die dag geen paradijs jingle of identificatie uitgezonden.Alleen maar muziek.Die test band met Tom v.d Velde is nooit uitgezonden(alleen op TV bij veronica šŸ™‚

  grt Louis

 10. Douwe on 4 augustus 2010 at 10:58 said:

  Alles wat je schrijft klopt Louis. Alleen de ochtend van de 26e werd er een band gedraaid van Tony Allan op Radio Nova in Ierland. Met jingles, maar dan van Nova, dus inderdaad geen Paradijs identificatie.

 11. Ha Douwe,

  Hartelijk dank, ik ga de opname zo luisteren, een voor mij een gemiste zeezender periode.

  vr.gr.anne Vinstra Noorwegen.

 12. Graag gedaan Anne. Veel plezier daar in Noorwegen, groeten ook aan Cobie en de kids!

Post Navigation