Eerder deze week publiceerde Nico Steenbergen een leuk document van Radio Noordzee Internationaal waarin programmaleider Joost den Draayer de start van het nieuwe programma Driemaster rechtstreeks vanaf het zendschip Mebo 2 aankondigt vanaf maandag 2 augustus 1971.

                     

                                                              Intern memo Radio Noordzee Internationaal

In tegenstelling tot de inhoud van bovenstaand memo werden de strubbelingen met Jan van Veen niet uit de weg geruimd en kwam Jan niet terug. Jan was de schoonzoon van Dirk Verweij, een Veronica directeur. En Veronica had in mei 1971 een bom laten gooien op het zendschip van Radio Noordzee – waarvan je hier geluidsfragmenten kunt horen – dus Jan zat in een penibele situatie. Op 2 augustus ging Driemaster echter, zoals dus door Joost den Draayer geplanned van start. Hier hoor je een aan boord gemaakte opname van het programma Driemaster met Nico Steenbergen en Leo van de Goot van 22 november 1971, de dag dat het zendschip op drift was geraakt. Hieronder zie je hoes van de originele band die ik in mijn archief heb – als je op de band klikt zie je een vergroting-, maar de info is incorrect. Het was echt 1971 en op de later op de doos geplakte gele sticker staat ten onrechte Buitengaats als programma genoemd.

                                 

                   De doos van de originele studiotape van Driemaster op 22 november 1971

Buitengaats echter werd het live avondprogramma van Radio Noordzee nadat Driemaster op band werd opgenomen in de studio’s in Bussum. Als je hier klikt hoor je Buitengaats met Dick de Graaf en Gerard Smit – die net met de tender meekomt – op dinsdag 26 augustus 1974, in de allerlaatste week van de uitzendingen van de zeezender. Nog wat andere fragmenten uit de laatste twee weken vind je hier.

14 Thoughts on “Radio Noordzee live-programma’s

 1. Leuke weblog! Gelukkig Nieuwjaar!

 2. Bart van Peer on 2 januari 2009 at 13:15 said:

  Dag Wilma en Douwe.
  Ik wens jullie het allerbeste voor 2009 en veel succes met de verhuis.

 3. Bart Van Peer on 29 maart 2009 at 22:55 said:

  Dag Douwe,

  Dank voor de mooie opnamen.

  Hartelijke groet,

  Bart

 4. Ben Meijering on 30 maart 2009 at 19:40 said:

  Bedankt, Douwe. Erg leuk om te zien dat er nog meer RNI materiaal is dan ik dacht!

  Ben

 5. Graag gedaan heren. Neem de tapes maar een keer voor digitalisatie mee Ben. Dan hebben we er allebei iets aan. En er staat nog meer materiaal op!

 6. H.D. de Boer on 1 april 2009 at 18:02 said:

  Schitterend!!!!
  Mieters mooi….

  Bedankt,

  Henk

 7. Raymond de Beer on 6 april 2009 at 13:14 said:

  Beste Douwe,

  Bedankt voor deze mooie documenten!
  Het zeezenderhart gaat weer sneller kloppen!

  Dank je wel!

  Raymond

 8. Bedankt Raymond. Graag gedaan!

 9. Ad van den Herik on 18 april 2009 at 01:22 said:

  Beste Douwe,

  Regelmatig bezoek ik je site en steeds verwonder ik me over al datgene wat ik kan vinden. Van zeezender tot de laatste avondspits. Als ik luister lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan en bekruipt mij weer dat gevoel van toen. Kippevel…
  Hartelijke dank hiervoor!
  Ad van den Herik

 10. Bedankt voor je reactie Ad. Graag gedaan!

 11. Folmer.v.d.Schaaf on 26 mei 2009 at 13:49 said:

  Ik zit nu te luisteren naar driemaster op de dag dat de MEBO 2 van zn ankers sloeg.Een stukje radio history waarvan ik niet genoeg van kan krijgen.Ben afgelopen zondag 24 mei 2009 naar radio waddenzee geweest lekker ouderwets met een tender naar een zendschip varen.Aldaar aan boord ff genieten van de liveuitzending kijken naar de zender en de techniek aan boord van het nog enige werkende zendschip ter wereld,werkelijk uniek.Tegen beter weten in hoop je dat dit nooit verloren mag gaan maar de moderne technieken halen alles in.De dag dat radio noordzee moest sluiten was de dag dat de vrijheid van radio stierf,ik heb toen de zender uit de lucht verdween een traan moeten laten zo erg vond ik het,was toen een jochie van 17 jaar.Het blijven herinneringen maar wel mooie herinneringen.

  Voor alle mensen met piratenbloed
  Met vr gr folmer.v.d.Schaaf.

 12. Bedankt voor je reactie Folmer. Het zijn allemaal mooie herinneringen inderdaad!

 13. Rob Mastenbroek on 16 juli 2009 at 17:31 said:

  Beste Douwe, ik heb genoten v driemasterv nov1971 toen ze v hun anker waren geslagen. Ik vind het mooi dat er mensen zijn die dit soort dingen hebben bewaard, want nu na zo n 35jaar is dir pure historie voor de offshore fans, waarvoor mijn dank,ik weet nog dat ik die middag uit school kwam en naar de radio luisterde en er nog geen rni was, ik balen, niet veel later was rni terug. Van huiswerk kwam niks meer die middag haha.Mooie herinneringen zeker, en ik hoop en velen met mij dat we daar nog lang van mogen genieten…. een mooie dag verder gr v Rob M uit Delft..

 14. Geert Smit on 7 november 2009 at 22:57 said:

  waar is die tijd gebleven

Post Navigation