Na gisteren een bezoek te hebben gebracht aan het Constantia wijngebied met proeverijen en aansluitend een diner in Landgoed Buitenverwachting gingen we vandaag met Peter, de driver van ons guesthouse Colona Castle, naar Bellville om het huis te zoeken waar Wilma met haar ouders na haar geboorte woonde, het huis waarheen zei later verhuisden en het ziekenhuis waar Wilma het levenslicht zag.

De uit Nederland meegebrachte aantekeningen brachten ons in een Vlei(straat) maar hier was geen herkenningspunt waarna we verder zochten en bleek dat er meer Vlei straten waren. Na nog wat telefonische aanwijzingen uit Nederland kwamen we in op de goede plaats. Het huizenblok "Alexandercourt" nummer 4 zie je hieronder op de foto's. Een vriendelijke oude man die ernaast woonde probeerde voor ons nog of de bewoners thuis waren maar dat bleek niet het geval.  

                        

     

De wijnproeverij

     

                        

     

Alexander Court 4, Bellville (ZA)

     

                        

     

Wilma voor het huis waar ze haar eerste jaren woonde

Vervolgens gingen we op zoek waar de fam. van Gilst heen verhuisde in de buurt van de Neder-Duits Gereformeerde kerk aan de Osbornestreet. Na opnieuw telefonisch overleg met het thuisfront vonden we een middels grotendeels afgebroken huis waarvan Wilma vermoedt dat dat het is geweest. Het zou Margahof geheten moeten hebben maar in de omgeving kon niemand dit bevestigen.

     

                        

 

Het waarschijnlijk tweede huis van de fam. van Gilst

     

                        

     

Het tweede huis ruim 50 jaar geleden

Ten slotte gingen we naar het Karl Bremer ziekenhuis. Dat was de eenvoudigste opdracht. Het bleek op 30 juni 1956 te zijn geopend dus was nog geen jaar oud toen Wilma op 12 mei 1957 hier werd geboren.

     

                        

     

Karl Bremer ziekenhuis in Bellville ZA

4 Thoughts on “(Op zoek naar) Wilma’s geboortegrond

 1. Evert on 16 mei 2010 at 08:54 said:

  He Douwe,

  Altijd leuk, dit soort manifestaties met Koninginnedag of bevrijdingsdag! Vind je het goed als ik de eerste foto met bronvermelding op de site http://www.flickr.com/groups/cwodlp/ plaats? Dat is een prachtverzameling foto’s van oldtimers met een origineel Nederlands kenteken. Je ziet daar alles weer voorbij komen wat in je jeugd op straat zag rijden.

  Fijne zondag!

  Evert

 2. Geen probleem Evert!

 3. jajajajaja Druk met de ker, volgens mij genieten jullie daar ook heel bijzonder. Je hebt het verdiend hoor. Geniet ervan.

 4. Ha Wilma en Douwe,
  Dat zijn dierbare herinneringen en herkeninspunten.
  Denkk dat Wilma er nog weinig van weet gezien haar leeftijd toen. vr.gr.anne

Post Navigation