Het zendschip Mebo II

Na lange voorbereidingen werd op 22 januari 1970, dus vandaag exact 37 jaar geleden, het zendschip de Mebo II van Radio Noordzee Internationaal eindelijk verankerd voor de kust van Noordwijk. Voordat het schip vanuit Slikkerveer vertrok, hadden douaneambtenaren, geassisteerd door opsporingsambtenaren van de PTT, nog op het zendschip inspectie verricht om te zien of het ging om bedrijfsklare zenders, hetgeen niet het geval bleek. Radio Noordzee werd een geduchte concurrent van het al sinds 1960 voor de kust van Scheveningen uitzendende Radio Veronica. De uitzendingen duurden tot 31 augustus 1974 toen een wetswijziging een eind maakte aan het station.

Je kunt hier luisteren naar een copie van de studiotape van Berk in Uitvoering met Tony Berk op Radio Noordzee Internationaal op zondagmiddag 25 juni 1972 van 17-18h.

10 Thoughts on “Mebo II van Radio Noordzee naar zee

 1. dat er verkeerde info op het “geeltje” staat zijn we niet gewend van Jelle, “toch????” (zou JP zeggen

 2. Zelfs de beste archivarissen hebben kennelijk wel eens een correctie nodig Juul. Leuk dat je inderdaad het handschrift van onze Zwolse journalist herkent. Op de zeezenderdag hebben we elkaar nog de hand geschut en binnenkort komt hij wat DVD-tjes bij mij halen.

 3. Hans Hogendoorn on 24 november 2006 at 21:05 said:

  Bekend en nieuw tegelijk voor mij, Douwe. Ik kende alleen maar de middengolfopname.
  Ik hoor en zie de studio nu nog meer zoals ik hem kende, om me heen.

  Dit incidentje was enerverend, maar niet gevaarlijk. De wind stond de goede kant op.
  De andere keer keer dat de ketting brak, ben ik nog met de Trip Tender naar
  de sleep gevaren. Volgens mij lagen ze toen 15 mijl of zo uit de kust.

 4. Pieter Damave on 24 november 2006 at 21:49 said:

  De datum op de doos gaat over de dag wanneer de band in gebruik is genomen, het handschrift is van Robbertjan Meinarends.
  De tekst ‘Ankersprookje’ is mijn handschrift, met een verschrijving van een jaar. Het is een kopie van een band die Leo mee naar Bussum nam. De tekst ‘Pams Changes’ is het handschrift van Leo. Kopie was voor eigen vermaak op een band van de baas.

 5. Bedankt voor jullie reacties Hans en Pieter. Leuk om te lezen. Inmiddels staat er ook een verwijzing op Mediapages en dan vliegen mijn bezoekersaantal en dataverkeer meestal omhoog. Inmiddels is deze file 90 keer gedownload.

 6. Leuk die reacties op je weblogonderwerp over het op drift raken Douwe, vooral de handschriftherkenning van
  Pieter Damave is verrassend na al die jaren. Alleen vertelde hij niet wie ‘Verslag op drift raken Driemaster’ erop schreef en hoe de band uiteindelijk bij jou kwam.

  De tekst werd, na beluistering door mij, erop gezet. De band was naar de Noordzee tijd bij Pieter Damave terecht gekomen. Het moet zo’n 15 jaar geleden zijn dat Pieter me vroeg of ik nog belangstelling had bij wat oude tapes. We zijn (Jelle Boonstra en ik) op een dag richting het Hilversumse gereden om in zijn studio de banden te halen. Het was meteen de eerste keer dat ik kennis maakte met digitaal monteren. Dezelfde dag bezochten we RTL Rock. Tja en de banden gingen mee naar Groningen om te worden gedupliceerd. Orignele ging daarna naar Jelle Boonstra die het voor het archief als duplicaat op DAT zette. Zo zorgden we er altijd voor dat belangrijke tapes zowel in Groningen als Zwolle in het archief stonden. En ik denk dat Jelle daarna dacht…..ah de originele mag bij mijn buurtgenoot en RNI fan Douwe Dijkstra staan. groet Hans Knot

 7. Het was een prachtig cadeau voor mijn 23 ste verjaardag.

 8. Rainer on 28 januari 2007 at 20:10 said:

  Hallo Douwe!
  Prächtige Aufnahme mit Tony Berk, kann man immer wieder hören! Ja, das war eine tolle Zeit damals, ich kann mich noch genau an die ersten Testsendungen von Radio Nordsee erinnern. Ein wenig konfus ging es ja damals schon zu, die deutschsprachigen DJs taugten nicht viel, Horst-Rainer war eine absolute Null! Aber die englischen DJs waren klasse und man kannte sie fast alle auch noch von den britischen Piraten. Auch die niederländischen Präsentatoren ab 1971 waren sehr professionell.

  Gruß aus Bonn
  Rainer

 9. Vielen Dank Reiner! Auf Wiederschitzel.

Post Navigation