Vanavond waren Wilma en ik op uitnodiging van VPV naar de Matthäus Passion in de Sint Janskerk in Gouda. Precies 50 dagen voor ons huwelijk op de locatie waar we op zaterdag 14 oktober onze eerste date hadden.

                                                       

                                                                  De Matthäus Passion

Voorafgaand aan de uitvoering was er een buffet waar we met een aantal gezellige mensen zaten te kletsen. Toen ze begrepen dat wij binnenkort gaan trouwen haalde een tafelgenoot een fles witte wijn uit de keuken om daar op te toasten. Toen hij vroeg waar de bruiloft zal worden gehouden "omdat we dan wel langskomen" zeiden wij – geheel in strijd met de werkelijkheid – "Kasteel Haarzuijlen".

De uitvoering was zondermeer bijzonder om een keer mee te maken. Het hele lijdensverhaal passeert de revue op een waarheidsgetrouwe manier. De koorzang, die de meeste herkenning gaf voor van huis uit Calvinisten, vond ik mooier dan de aria’s en andere solo’s. Het was wel een hele zit van 19.30 tot 23.00 uur (met een korte pauze) maar we hadden mooie plaatsen in tegenstelling tot veel mensen die het geheel op tv-schermen moesten volgen. Een aanrader dus, maar niet voor elk jaar.

7 Thoughts on “Matthäus Passion

 1. Het was een prachtig cadeau voor mijn 23 ste verjaardag.

 2. Rainer on 28 januari 2007 at 20:10 said:

  Hallo Douwe!
  Prxe4chtige Aufnahme mit Tony Berk, kann man immer wieder hxf6ren! Ja, das war eine tolle Zeit damals, ich kann mich noch genau an die ersten Testsendungen von Radio Nordsee erinnern. Ein wenig konfus ging es ja damals schon zu, die deutschsprachigen DJs taugten nicht viel, Horst-Rainer war eine absolute Null! Aber die englischen DJs waren klasse und man kannte sie fast alle auch noch von den britischen Piraten. Auch die niederlxe4ndischen Prxe4sentatoren ab 1971 waren sehr professionell.

  Gruxdf aus Bonn
  Rainer

 3. Vielen Dank Reiner! Auf Wiederschitzel.

 4. Isil on 24 maart 2007 at 19:29 said:

  Matthaus passion is machtig!

 5. Ik heb je niet gezien! Je “date” was trouwens op een steenworp van mijn werk 🙂

  Groetjes Hans

 6. Bart Van Peer on 26 maart 2007 at 15:47 said:

  Je doet me er aan denken dat ik die Matthäus Passion al lang eens in zijn geheel wil horen. Liefst in een live-uitvoering.
  Op mijn tiende jaar luisterde ik enorm veel naar Bach.

 7. Filip (Radiovisie) on 7 april 2007 at 01:27 said:

  Dag Douwe,
  Vooraf mijn welgemeeende felicitaties met je aanstaande huwelijk. Over de Matthaus Passion: dit is zo monumentaal mooi tenminste als de uitvoering echt tot in de details verzorgd is. Een suggestie probeer zeker deze van 1964 op de kop te tikken met zangeres Elly Ameling en Dirigent Karl Munchinger. Meesterlijk tot en met en ja zorg dat je een zakdoek bij de hand hebt want de wijze waarop het samen zijn rond het graf van Jezus wordt vertolkt, trekt een spoor van absolute ontroering. En voor Bart dit: als je zo iets schitterend kan live mee maken, dat mag je echt niet laten liggen. Hartelijke groet. Filip

Post Navigation