Het was weer lachen met EditieNL op RTL4 gisteravond toen werd meegedeeld dat DoorBrekers uit Barneveld in de kerkzaal de finale van het WK in Johannesburg tussen Nederland en Spanje gaat vertonen en iedereen is uitgenodigd. "Normaal gesproken wordt in het strenggelovige Barneveld op de Veluwe helemaal geen tv gekeken" sprak de RTL juffrouw. Ik woon al 53 jaar op de Veluwe en werk al meer dan dertig jaar in met name het westen van het land. Daarom verbaas ik mij over niets meer. "Bij Hoevelaken – vlak bij de Duitse grens – begint de jungle" hoorde ik al 20 jaar geleden een baas zeggen en ik denk dat we dat gewoon zo moeten houden. De vooroordelen in het westen van het land lopen parallel met het gemiddeld geografisch besef aldaar.

Nu komt die mening natuurlijk wel ergens vandaan. Toen Nederland zijn eerste WK-finale op zondagmiddag 7 juli 1974 in en tegen West-Duitsland speelde hadden wij thuis ongeveer drie jaar tv waar selectief naar werd gekeken. En zeker niet op zondag. Met mijn broers ging ik die middag naar onze "heidense" achterbuurjongen Bram Mallegrom en zagen daar Nederland met 2-1 verliezen. Mijn ouders waren natuurlijk niet gek maar maakten er geen woorden aan vuil. Op de avond van zondag 25 juni 1978 stond Nederland opnieuw in de finale in en tegen gastland Argentinie. Toen had ik inmiddels verkering met Annemarie en keken we de finale bij haar thuis. Ik was inmiddels 22 dus het "gedoe" over de zondagsrust en tv kijken op zondag was niet meer zo actueel. Bovendien was onze bijbelkennis toegenomen zodat we onze ouders konden wijzen op Kolossenzen 2 vers 16 en 17  "Laat niemand u iets voorschrijven op het gebied van eten en drinken of het vieren van feestdagen, nieuwe maan en sabbat. Dit alles is slechts een schaduw van wat komt – de werkelijkheid is Christus". Inmiddels zijn we jaren verder en kijken mijn ouders op zondag ook tv als ze iets willen zien.

Voor de schriftgeleerden onder ons, sluit ik graag af met 2 Timoteus 2 vers 23: En verwerp de vragen, die dwaas en zonder lering zijn, wetende, dat zij twistingen voortbrengen.

[2:23] 1 Tim 1:4; 6:4. Tit 3:9.

Comments are closed.

Post Navigation