Vandaag ben ik met vrienden naar Scheveningen. De Stichting Media Communicatie, die in de jaren 70 boottochten organiseerde naar de zendschepen voor de Nederlandse kust, organiseert nu een boottocht naar het REM eiland voor de kust van Noordwijk waarmee circa 130 mensen meegaan. Zelf ga ik niet varen omdat ik van de geringste golfslag mega misselijk word maar het gaat mij om de ontmoeting met veel zeezendervrienden. Vanaf eind juli 1964 werden vanaf het REM Eiland commerciƫle radio- en televisie-uitzendingen verzorgd waar door overheidsingrijpen op 17 december 1964 een einde aan werd gemaakt. Nadien had het REM Eiland meerdere functies maar nu dreigt de sloop. De REM was de voorloper van de TROS zoals blijkt uit het fragment dat je hoort als je hieronder op het eiland klikt.

In stevig onweer vertrok de boot met zeezenderfans naar het REM Eiland maar de tocht verliep tot ieders tevredenheid. De boot was veel groter dan ik had verwacht dus bij de volgende trip, op 22 april 2006, waag ik ook een poging. Aan de wal maakte ik, na gezellig met wat achterblijvers te hebben gekeuveld, nog een foto van de Trip-Tender. Dit was de bevooradingsboot van Radio Noordzee International die als radiozender voor de Scheveningse kust lag in de begin jaren zeventig.

12 Thoughts on “Het REM eiland

 1. Rob Mesander on 16 juli 2005 at 21:34 said:

  Zo kun je je hele verzameling aanbieden, Douwe!!

 2. Ik heb maar 20mb webruimte Rob, en die schiet al op.

 3. Webruimte genoeg….laat maar horen hoeveel je nodig hebt….

 4. Leuke foto, alleen al omdat er 2 vrienden van mij op het schip werkten n.l Johan v.d. Kolk en Arthur Endlich.
  Foto’s van de vroegere piraten blijven trouwens altijd leuk om te zien.

 5. Bedankt voor je reactie Ron. Ja, de namen Johan vd Kolk en Arthur Endlich klinken mij nog bekend in de oren. Nadat om 18h ’s avonds het laatste nieuws was gelezen op het zendschip de Norderney werden vaak de namen van de bemanningsleden nog even genoemd waaronder dit tweetal. Heb ik nog well leuke opnames van in mijn archief.

 6. Het word een mooie dag! vr.gr.anne

 7. Zeker weten Anne. Te beginnen met een lunch bij jou. Tot zo, en bedankt voor de assistentie bij het geluidsfragment.

 8. april, weer! vr.gr.anne

 9. hans Knot on 11 september 2005 at 00:38 said:

  mooie tripfoto maar wil je a.u.b. het woord zender niet meer gebruiken als je station bedoeld! 3 strafpunten en donderdag de absolute nummer 1!

 10. Ik ga kijken Hans, staat in mijn Outlook agenda!

 11. het was een prachtige dag en ook leuk jou te zien, een sympathieke vrolijke man die in real-life soms heel anders is als in het digitale gebeuren… en dat is dus een compliment hoor…

Post Navigation