Het Nova huis van 1979 tot April 1982 aan de Cote d’Azur

Vandaag is het 15 april. Op Paaszondag 15 april 1979 startte het allereerste Engelstalige commerciële radiostation voor de Cote d’Azur Radio Nova. In de zomer van 1980 was ik op bezoek in de studio van Radio Nova, met toen Ruud Kegel (alias Danny Thomas) en Niels van Schijndel als Nederlandse initiatiefnemers en een tweetal Engelse dj’s van de Voice of Peace nl. Graham Cooke (later Peter Philips op Radio Caroline) en Fred Winston. Ik was met een vriend op vakantie vlak bij Toulon en het was dus een hele trip. We hebben uren naar de studio gezocht in Camporosso en besloten uiteindelijk een taxichauffeur op het treinstation van Ventimiglia te vragen of hij Radio Nova kende “met een grote antenne in de bergen”. Deze beschrijving kon ik geven door de foto’s die ik kende uit het Duitse blad Radio News. De taxichauffeur begreep ons gelukkig en is ons vooruit gereden naar de studio aan de Via Monte Fontane.

Ruud Kegel in de Nova studio 25-8-1980

Op 16-5-1983 was ik (op vakantie met mijn toenmalige verloofde in Juan les Pins) opnieuw op bezoek bij Radio Nova. Inmiddels waren de studio’s in april 1982 verhuist naar Seborga en wij ontmoetten daar Mark Dezanni, Geoff Fitch (ex Voice of Peace), Grant Ballard (ex Voice of Peace, later Grand Benson op Caroline), Doug Wood (ook ex VoP) en een aantal anderen. In augustus 1986 was ik even in Juan les Pins. Radio Nova was inmiddels veranderd in een non-stop easy listening station, nog steeds in Seborga. In 1987 was ik twee keer met vakantie in Ventimiglia (in juni en oktober) en bezocht regelmatig de studio van Radio Riviera in Camporosso Mare, inmiddels van start was gegaan als opvolger van Radio Sovereign. Ik ontmoette in juni Dave Windsor met wie ik sindsdien lang bevriend ben geweest (en die ik later ook vaak heb bezocht bij de BFBS in London), Alan West en David Fortune (ex Voice of Peace). Radio Nova was intussen verhuist vanuit Seborga naar een studio boven een restaurant in Ventimiglia. Verder was inmiddels Sunshine Radio in Antibes van start gegaan en hier ontmoette ik ex Caroline dj Suzan Charles. In october 1987 ontmoette ik bij Riviera Radio Alan West weer en Dave Andrews (ex Caroline). Dave Windsor was naar Engeland vertrokken. Op Sunshine in Antibes zat inmiddels Jamie King (ex Caroline). Toen ik in 1988 in Ventimiglia was bleek dat in juni Radio Nova van naam was veranderd in Radio Relax en Riviera Radio bezig was te verhuizen naar Monaco. In de zomers van 1989 en 1991 zond Riviera Radio uit vanuit Monaco met nog steeds Alan West en David Fortune en Radio Relax zond nog steeds non-stop vanuit Ventimiglia uit. Daarna ben ik er niet meer geweest. Riviera Radio zendt nog steeds uit vanuit Monaco. Hier  hoor je één van de eerste dj’s van Radio Nova in 1979 Guy Starkey (ex Voice of Peace) op 30 juli 1979 van 18-19h . Hier hoor je Grant Ballard (later dj op Caroline als Grant Benson) op Radio Nova in Seborga – Italie op 25-5-1983 met de Breakfast show

Hier vind je het persbericht van de start van Radio Nova in april 1979.

2 Thoughts on “Engelstalige Radio aan de Cote d’Azur

  1. Douwe, heeft deze foto in het FRM gestaan, vaaf staat me iets bij.vr.gr.anne

  2. Ik zou het niet meer weten. Ik heb wel eens bijdragen aan het FRM geleverd destijds.

Post Navigation