De hele week al geniet ik van de laatste week van Radio Veronica op de stream van Stichting Norderney. Van mijn goede vriend Jelle Boonstra kreeg ik onderstaande foto die hij van het Veronicaschip maakte op het moment dat de zender de lucht uitging op 31 augustus 1974 om 18.00 uur. Intussen vond ik nog enkele Veronica opnames van het prille begin van Veronica. Als je op de namen klikt hoor je Max Groen in 1960, Ellen van Eck met een Frank Sinatra programma in 1960 en Tony Vos met de start van Americana op 31 mei 1961.

Hier vind je een mooie pdf van de Stichting Norderney waarin de oude getypte lijst uit de laatste week van 1974 is gepimpt.

                        

                                                                         Veronica verlaat de ether op het moment dat Jelle Boonstra deze foto maakt!

Gedurende deze laatste week van Radio Veronica kwamen vele dj’s die het station al jaren hadden verlaten op visite om nog een keer herinneringen op te halen of een programma te maken. Op woensdag 28 augustus 1974 werd tussen 17 en 18 uur het programma "Sportief zijn, beter worden" met Henk van Dorp, die Veronica in 1972 had verlaten, eenmalig nog eens uitgezonden. Echter, Lex Harding, die normaal op dit uur was te beluisteren deze week, had zijn programma voor dit uur al opgenomen. Dit programma, dat dus nooit is uitgezonden, is wel bewaard gebleven en kun je hier nog eens horen. Deel 1 en deel 2 omdat er een pauze in zat waarin het weerbericht voor de scheepvaart live van boord van het zendschip Norderney werd uitgezonden.

Voor deze laatste week van 1974 werd door Veronica ook een soort draaiboek gemaakt. Wel markant en intrigerend vind ik de tekst die wordt voorgesteld voor het moment dat de aanslag op het zendschip van concurrent Radio Noordzee zal worden behandeld op donderdagmorgen 29 augustus 1974.

                        

                                                                         Publicatie met toestemming van Juul Geleick, Stichting Norderney

10 Thoughts on “De veronica stream dendert door

 1. janna van de kaa on 11 juni 2009 at 09:35 said:

  Heel leuk dat jullie te gast waren bij het eerste Kunst aan tafeldiner! Wij als kunstenaars hebben genoten; onder het genot van een heerlijk etentje praten over kunst/met kunstenaars. Als je ook zo genoten hebt van deze bijzondere combinatie, zegt het voort, wellicht komt er in 2010 een volgende activiteit in deze sfeer.

 2. Ik moest wel glimlachen om dit stukje tekst van jou:
  “Wat een verschil met een baan op kantoor als je deze kunstenaars hoort vertellen over hun activiteiten.”
  Dan prijs ik me gelukkig dat ik bijna twintig jaar een baan op kantoor heb gehad als P&O’er bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik ging dus dagelijks om met kunstenaars en dat is voor mij toch wel mijn plezierigste job geweest in mijn werkzame leven. Snap je het Douwe?
  Tot horens. Groeten, Albert

 3. Ja, snap ik Albert. Leuk zo’n combinatie. Mijn leukste werkgever was Wessanen, waar ik lekker kon reizen door Europa en de USA en veel leerde waar in nog steeds wat aan heb!

 4. Rob Mesander on 30 augustus 2009 at 22:27 said:

  Bedankt, Douwe! Snelle server trouwens!

  Rob

 5. Hallo Douwe,

  Prachtig de aflevering van Lex,was mij geheel onbekend dat deze nooit was uitgezonden.

  vr.gr.anne

 6. Ook wij hebben aandacht besteed aan het verdwijen van de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal op 31 augustus 1974. Neem maar even een kijkje bij ons en deel ons mee wat jij deed op die dag. Vanuit die ‘dolfijne’ stad
  Muzikale groeten van ons.

  P.S. Je gaat vanavond zeker kijken naar Eén Vandaag. Neem je het nog op?
  Graag want wij zijn waarschijnlijk niet thuis.

 7. Ik ga niet kijken Albert want ik ga naar museum RockArt in Hoek van Holland waar “The boat that rocked” als DVD in premiere gaat. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Hans van Velzen, de man die op 31 augustus 1974 het zendkristal op de Norderney uitschakelde.

 8. Daar zijn we weer Douwe. De koffers zijn gepakt en we komen je even gedag zeggen want nu de “R” in de maand is – deze week wordt het zelfs al een beetje herfst – is het voor ons de hoogste tijd om weer te vertrekken naar het zuiden van Europa. Ook van daaruit blijven wij je volgen.
  Saludos de
  Albert y Mara

  P.S. Wanneer ga jij naar je Mobile Home? Kunnen we misschien wat afspreken in de buurt van Granada of in Granada zelf. Of bij ons aan de kust.

 9. Op dat stuk van Juul staat mei 1970;
  dat moest natuurlijk mei 1971 zijn.
  En een incident zou ik het niet willen noemen…

 10. Klopt Dick. En Mebo I moet Mebo II zijn. Ach, details he…..

Post Navigation