Vandaag is het exact 40 jaar geleden dat op 15 mei 1971 een brandbom werd gegooid op de Mebo II, het zendschip van zeezender Radio Noordzee Internationaal. Na een aantal dagen bleek dat de directie van concurrent Radio Veronica hier achter zat. Veronica directeur Bull Verweij en zijn medewerker in het kwaad Norbert Jurgens  werden Bull V. en Norbert J. en verdwenen vervolgens een jaar achter de tralies.

Je hoort HIER de noodoproepen vanaf de Mebo II met de vraag om assistentie. Vervolgens hoor je HIER het mobilofoon- en marifoonverkeer dat daarna opgang kwam. Hoe de blusboot Volans onder regie van Scheveningen Radio van wal steekt om te helpen blussen en reddingboten en hulpvaartuigen uitrukken. Er wordt gevraagd om uit te kijken naar een speedboot die een brandbom aan boord heeft gegooid. De eerste nieuwsberichten over de bomaanslag kun je HIER beluisteren.

Ik herinner mij nog wel dat deze gebeurtenis een enorme indruk op mij maakte als 15-jarige. Zondagmorgen 16 mei hoorde ik in de kerk van de aanslag dus thuis snel de radio aangezet. De volgende dagen volgde ik het nieuws op de voet en knipte de kranteartikelen over de aanslag uit, die nu onderdeel zijn van mijn archief. Sommigen zijn van mening dat deze actie het einde van de zeezenders heeft ingeluid, maar volgens mij was dit einde gewoon het gevolg van de linkse politiek van het latere kabinet Den Uijl. Zoals toenmalig Tweede Kamerlid Boer Koekoek, een uitgesproken voorstander van de zeezenders, altijd al zei: “Het zijn socialisten….dus niet te vertrouwen”.

Radio Noordzee Internationaal zond nog uit tot 31 augustus 1974 en om niet al te treurig af te sluiten vind je hier nog een copietje van de studioband van het eerste uur van het programma Zondagmiddagtoestanden met Peter Holland en Nico Steenbergen op zondag 7 oktober 1973.

5 Thoughts on “Brand op zendschip Radio Noordzee vandaag 40 jaar geleden

 1. Paul on 16 mei 2011 at 14:27 said:

  Ha Douwe,

  Leuk blogstukje, bijzondere opnames.

  Die uitspraak van Boer Koekoek (waar jij het mee eens lijkt te zijn) weerspiegelt de stemming onder veel CDA’ers van nu. Het is bijna alsof ik Maxime Verhagen hoor. Het zij zo.

  Maar ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat de confessionele partijen van destijds evenzeer tegen de zeezenders waren.

  Paul

 2. Douwe, de ZMT is alsof het gisteren was. En een prima geluidskwaliteit. Bedankt!

 3. Ik weet het Paul. Maar er zijn belangrijker dingen in het leven dan zeezenders.

 4. Ook wij hebben op onze blog aan deze “schurkenstreek van Veronica” aandacht besteed
  en dan zie je dat heel veel mensen dit allemaal niet (meer) weten.
  Behalve dan zeezender-freaks.
  Saludos
  Albert

 5. Bart Van Peer on 31 mei 2011 at 00:01 said:

  Dat heb je weer schitterend gedaan Douwe.
  Dank voor de mooie opnames.

Post Navigation