Op zaterdagavond 31 augustus 1974 nam Radio Veronica om 18.00 uur door overheidsingrijpen (middels wetgeving) afscheid van haar luisteraars. Wat op 15 oktober 1959 begon in een benauwd en rokerig vergaderzaaltje van Hotel Krasnapolsky in Amsterdam eindigde na ruim 14 jaar luisterplezier tot grote onvrede van het overgrote deel van de Nederlandse bevolking. “Het leven gaat ook zonder Veronica door….maar het spijt iedereen als je haar nooit meer hoort” zong Peter Koelewijn in de zomer van 1974. En zo was het ook.
Op onderstaande foto uit het archief van Stichting Norderney, de beheerder en conservator van het cultureel erfgoed van Radio Veronica tijdens de zeezenderperiode, zie je een aantal Veronicamedewerkers en genodigden aan dek van de Norderney op de gedenkwaardige laatste uitzenddag. Door oud Veronica technicus – thans stichting archivaris – Juul Geleick is de geschiedenis van Nederlands bekendste zeezender uitgebreid en nauwkeurig per kalenderjaar beschreven en gedocumenteerd op de website van de stichting. Onderstaande foto zal deel uitmaken van het binnenkort verschijnende afsluitende deel “1974” van Veronica’s geschiedschrijving. Door de jaren heen heb ik het genoegen gehad de conceptteksten voor deze website te mogen meelezen en waar nodig enige suggesties kunnen aanreiken.
Toen de stekker er bij Veronica en Radio Noordzee op 31 augustus uitging draaide ik de knop van de radio naar 259 meter waar Radio Mi Amigo en Radio Caroline doorgingen. Natuurlijk vond ik het jammer, maar tot 1979 luisterde ik me heel veel plezier naar Radio Mi Amigo (en later naar Radio Monique en alles wat volgde.) Een periode die veel spannender werd omdat alles nu vanuit de illegaliteit moest worden voortgezet, hetgeen mooi wordt beschreven op deze webpagina. Daardoor verhuiste Radio Mi Amigo in maart 1975 naar het Spaanse Playa de Aro.
Als zeezenderfan genoot je in de 60-er en 70-er jaren van de vorige eeuw niet alleen van de muziek en disc-jockies maar ook van de jingles (tegenwoordig met een mooi woord “vormgeving”) en commercials. Wat de commercials betreft vind je hier een leuk overzicht van commercials op Radio Veronica als zeezender met toegelicht door welke schnabbelaars uit het Hilversumse deze reclameboodschappen zoal werden ingesproken.
En wat die jingles betreft wordt er vandaag door het Genootschap Radiojingles & Tunes en Stichting Norderney een mooie CD uitgebracht met alle jinglepaketten die op de zeezender Veronica te horen zijn geweest. Het eerste exemplaar van deze CD werd afgelopen week in ontvangst genomen door niemand minder dan Willem van Kooten,alias Joost den Draaijer.
Willem van Kooten neemt de jingle CD in ontvangst
In museum RockArt in Hoek van Holland wordt vandaag de hele dag aandacht besteed aan het verdwijnen van de zeezenders vandaag 36 jaar geleden. Vanuit de daar opgestelde oude studio’s van Radio Veronica wordt de hele dag uitgezonden door deze dj’s.
Hans van Velzen – vorig jaar – in zijn vertrouwde boordstudio
Edo Peters (Radio 819) en Ruud van Velzen (Radio Monique) vandaag in RockArt
Hoi Douwe en Wilma,
Wat bijzonder om naar de plek te gaan waar Wilma heeft gewoond, fijn dat jullie het gevonden hebben.
Heel erg leuk om de foto’s via je site te bekijken, telkens weer smullen van de mooie plaatjes.
Veel plezier nog verder en wat ontzettend leuk dat jullie vanochtend in het DB nieuws waren!
Groetjes,
Monique
Heb je weer mooi gedaan Douwe. Veel plezier ook in “Hoek”.
Ik heb een vrije en hopelijk droge dag.
Mooi geschreven,mooie foto’s… thnx!
Mooi ook dat je verwoord dat de ‘ patatgeneratie’ het pas echt spannend maakte…;-)
Fijne dag verder en geniet van de 1395, of ga je d’r heen?
Ha Douwe,
Een gezellige dag in hoek van holland, we wachten de foto’s weer af.
Bert, klopt hoor de ‘ patatgeneratie’ maakte het echt spannend :). vr.gr.anne