Eerder deze week zorgde de postbestelling voor een zware plof op mijn deurmat. Tussen de Rabobevestigingen van mijn afgesloten call- en puttransakties zat een bruin zwaar pakje met als inhoud onmiskenbaar een boek. Toen ik de verpakking eraf scheurde bleek de inhoud een tweedehands boek van Benoîte Groult met als titel “Zout op mijn huid” te zijn. Er zat een correspondentiekaart in met de tekst: “Beste Douwe, Moge dit boek een uitzondering op de regels zijn, groet Jeanne”. Nu ken ik helemaal geen Jeanne, maar de afzender kent mij wel want die schreef zijn zin natuurlijk niet voor niets, maar verwees daarmee naar het feit dat ik nooit boeken lees. Nieuwsgierig bestudeerde ik de verpakking en concludeerde dat het boek op 15 augustus was verstuurd vanaf postkantoor PK 072922. Tijdens mijn fietstocht door het dorp informeerde ik de volgende dag op het locale postkantoor naar waar dit pakje was gepost. Echter, men wist alleen het eigen PK nummer en gaf mij twee telefoonnummers mee van TPG. Op het eerste Groningse nummer werd ik niets wijzer, maar op het tweede nummer van één of andere interne TPG helpdesk in Utrecht trof ik een aardige mevrouw Schot die het ook wel interessant vond en beloofde deze week terug te bellen. En zo hoorde ik vanmorgen dat het boek is gepost op het postkantoor aan de Mierloseweg in Helmond op 15 augustus om 14.36 uur.
Achterop het boek staat: Zout op mijn huid is de roman over een liefde die niet slijt of gedoemd is ten onder te gaan aan dagelijkse beperkingen. Zíj is een intellectuele Parisienne, híj een Bretonse zeeman, en hoewel hun verschillende levensstijlen hen tot vreemden hadden moeten maken, leidt hun ontmoeting tot een verhouding die levenslang zal duren. De vrijheid van de onafhankelijke vrouw blijft voorop staan en Groult draait tevens de rollen om: de vrouw praat, denkt en beslist terwijl de man zich laat leiden door haar initiatieven. Door te schrijven over gelukkige sex brengt Groult de lezer in de war. Ze heeft het militante feminisme ver achter zich gelaten.
Nou Jeanne, wie je ook mag zijn: bedankt. Ik beloof niets maar wie weet word ik nog eens net zo nieuwsgierig naar de inhoud van het boek als naar jou als afzender.
He Douwe,
Hier hadden we elkaar wel eens kunnen ontmoeten!
Kan alsnog. Zeg maar wanneer, dan pas ik het in in mijn drukke agenda.
Raar hoor, meestal wordt je telefonisch lastiggevallen.vr.gr.anne
Ik classificiceer het niet onder de categorie “lastigvallen” Anne.
Nou eens in de vijf jaar mag je toch wel eens een boek lezen. Ik ken het ook erg goed!
Erg mooi boek, vond ik indertijd. Gedurfd, veel seks, nergens ordinair (naar mijn middelbare optiek, maar ik werd er wel moe van, van al die seks, zelfs van het lezen erover), romantisch, maar niet té, en erg goed geschreven. Ik heb het zelfs tweedehands terug gekocht, nadat ik het door uitlenen was kwijtgeraakt. In dezelfde gebonden uitgave. Ik heb van haar nog staan “Het leven zoals het is”, maar daar ben ik nooit aan toegekomen.
Edcriture Feminine moet kunnen. In Nederland was er destijds Anna Blaman, in België kennen we Kristien Hemmerechts, in Frankrijk Florence Dugas en Het Sexuele Leven Van Cathèrine M. Lees eens een goed boek! Naar “Zout op je huid” ben ik wel erg benieuwd. Weet ons te vertellen wat je ervan vindt. Veel leesgenot.
Al begonnen met lezen? of durf je niet..
Geen tijd. Ik ben nog nooit zo druk geweest als sinds ik in de ww zit. Ik heb mijn zenuwinzinking al drie keer moeten uitstellen.
je durft dus niet
Onzin man. Ik heb geen tijd voor een boek. Moet nog 20 Consumentengidsen, Reisgidsen, Geldgidsen, Kerkbodes, PC-Plus bladen van mijn buurvrouw etc etc door. En sollicitatiebrieven schrijven. En dan heb ik eerst nog het boek van Auke Kok.
Je moest eens weten wat je mist 8)
You don’t know what you don’t know.
But I do know what you don’t know
Blauw kan ook
Misschien ben ik er te jong voor, misschien ben ik teveel gewend aan de schrijfsels van vandaag de dag, maar ik heb me verschrikkelijk ge-ergerd aan de inhoud van dit boek. Ik kon er niet doorheen komen en heb het na een paar maanden worstelen, weggelegd.
Het staat nog steeds in mijn boekenkast, ik moet er nog aan beginnen.